Arama Motoru Nasıl Yapılır?

Arama Motoru Nasıl Yapılır?

İnternet kullanımının her geçen gün hayatımızın daha büyük bir parçası haline gelmeye başlamasıyla birlikte internet üzerinden bir yerlere ulaşabilmek için tercih ettiğimiz arama motorlarının da önemi bir o kadar artmaktadır.

Günümüzde uzun yıllardır piyasada bulunan ve farklı birçok uygulamayı da bünyesinde barındıran ünlü arama motorlarından Google ve Yandex her ne kadar Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren arama motoru piyasasını tekeline almış olsalar da bazı doğru stratejiler ve ileriyi görebilme yeteneği ile aslında yepyeni bir arama motorunu geliştirebilmek ve tüm dünyaya yayılmasını sağlayabilmek o kadar da imkânsız değildir.

Arama Motoru Nasil Yapilir
Arama Motoru Nasıl Yapılır?

Arama Motoru Yapımı

Son zamanlarda ülkemizin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın tamamen yerli bir arama motoru için çalışmalara başlandığını resmi olarak açıklamasının ardından iyice gündeme gelen ‘’Arama motoru yapımı’’ konusu bugün pek çok genç girişimcinin de hayallerini süslemektedir.

Dikkatli adımlarla ilerlendiğinde hiç de zor olmayacak bu önemli girişim fikrinde, bir arama motoru tasarlamaya başlamadan önce en iyi örneklerini dikkate almak ve nasıl çalıştıkları üzerine kafa yormak oldukça büyük avantaj sağlayabilir. Bu konuda hem ülkemizde hem de dünyada en iyilerinden birisi olan Google, en ideal örnek olarak incelenebilir. Google’dan da görülebileceği üzere bir arama motorunun iyi ve kaliteli olarak nitelendirilebilmesi için tüm dünya üzerindeki milyonlarca siteyi ziyaret etmesi ve buralardan her türlü veriyi örümcek botlar yardımı ile kendisine çekebilmesi gerekir. Çünkü arama motorları ziyaret etmedikleri siteleri ya da hafızalarına kayıt edemedikleri siteleri arama yapan kullanıcılara da ne yazık ki gösterememektedir. Bu nedenle arama motorunda tüm dünya çapında bir marka olabilmek için yazılımın örümcek botlarının mümkün olan bütün siteleri ziyaret ettiğinden emin olmak oldukça önemlidir.

Nasıl bir arama motoru yapabilirim ?

Bir arama motoru yapmak isteyen ancak piyasada yer alan çok sayıda rakip arama motoru arasında kaybolacağına inananlara ünlü arama motoru Google’dan önce çok sayıda farklı arama motorunun zaten sektörde faaliyet gösterdiğini söylemek gerekir. Yani Google, dünyanın ilk arama motoru olmamasına rağmen çıktığı günden bu yana yaptığı geliştirme ve güncellemeler ile kısa süre içerisinde sektörünün en iyisi haline gelmiştir. Bu da bizlere ilk arama motoru olmanın her daim en iyi arama motoru olmak ile aynı anlama gelmediğini gösterir.

Başarılı ve dünyaca ünlü bir arama motoru yapabilmek için bir diğer kriter de mümkün olduğunca hızlı sonuç listeleyen bir altyapı üzerinden hareket etmekten geçer. Çünkü günümüzde insanlar özellikle internetin başına oturduklarında kısıtlı zaman içerisinde aradıkları şeylere olabilecek en kısa sürede ve en doğru sonuçlarla erişebilmek isterler. Bu nedenle saliseler içerisinde hızlı ve doğru sonuç veren bir arama motoru yazılımı hiç şüphesiz kullanıcılar tarafından takdir görecek ve kısa vadede yazılımcılarına büyük kazançlar elde ettirebilecektir.

İyi ve kaliteli arama motoru için izlenecek yollar

İyi bir arama motoru için ayrılan bütçeye de dikkat etmek gerekir. Çünkü bir kez arama motoru oluşturup yayına almakla iş bitmemektedir. Ayrıca sık sık verileri üzerinde güncellemeler yapmak da çok önemlidir. Arama motorunun her an güncel kalabilmesi adına oldukça önemli olan bu süreç beraberinde iyi bir maddi kaynak zorunluluğunu da getirir.

Tüm bunların yanı sıra kaliteli bir arama motoru yapımı için kaliteli insan gücü de çok mühimdir. Bugün pek çok başarılı yazılımcının çeşitli nedenlerle Türkiye dışında hayatını sürdürmeye başlamasından ötürü geride kalanlar ya da genç yetenekler arasından iyi bir tercih yapmak ve birlikte çalışılacak olan yazılım geliştirme ekibine mutlu ve verimli olabilecekleri bir çalışma sistemi sunabilmek dünyaca ünlü ve başarılı bir arama motoru yapabilmenin altın anahtarı olarak da nitelendirilebilir.

2 thoughts on “Arama Motoru Nasıl Yapılır?”

  1. Arama motoru ile ilgili merak ettiğim şeyleri bir çırpıda anlatmışsınız çok ufkumu açtı şimdi önemli bilgileri edindigime göre bir yerden baslayabilirim

    Reply

Leave a Comment