Bankada Unutulan Para Sorgulama

Bankada Unutulan Para Sorgulama

Türkiye Bankalar Birliğinin yayınladığı raporlara göre her yıl önemli miktarda para bankalarda ve bana kartlarında unutuluyor. Bu nedenle zaman aşımına uğrayan milyonlarca lira bankaların hesabında kalıyor. Bankalar Birliğinin yayınladığı rapora göre geçen yıl 94 milyon TL olarak saptanmıştır. Bu paranın zaman aşımına uğradığını belirtilmekte ve döviz veya TL olarak bırakıldığı bilinmektedir.

Bankada Unutulan Para Sorgulama
Bankada Unutulan Para Sorgulama

Pek çok insan birden fazla banka ile işlerini yürütmektedir. Bu nedenle zaman zaman banka ile alakayı kesme veya benzer durumlar ile karşılaşma nedenleri ile bir miktar parayı hesapta bırakabilmektedir. Bu paranın hesaptan geri alınması mümkündür. Öncelikle bilmediğiniz veya unuttuğunuz para olup olmadığını sorgulamak gerekir. Ardından bu para diğer hesaplara aktarılacaktır.

Bankada Unutulan Para Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bunun için birden fazla yol öngörülmektedir. Unutulan yahut yanlışlıkla aşka hesaplara gönderilen paraların mevzuatını Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yani TMSF belirlemektedir. Bu belirleme işlemi kanunların öngördüğü şekilde uygulanır. Bu süreçte zaman aşımı bankacılık kanununa göre 10 yıl olarak belirtilir. 10 yılın sonunda bu para fona eklenir.

Zaman aşımına uğramayan paranın sorgulanması ise ad ve soy ad bilgileri girilmek suretiyle resmi sitelerden yapılabilmektedir. Her yıl yetkili kuruluşlar tarafından belli bir liste yayınlanmaktadır. Bu liste o sitelerin belirtilen içeriklerinde yer alır ve buradan sorgulama işlemi yapılır. En başta bunun için https://www.tmsf.org.tr/ veya https://www.tbb.org.tr/tr/ adresleri ziyaret edilmelidir. Bu düzenlemeler haricinde her banka kendi resmî sitesinde listeleri yayınlamaktadır. Bu yayınlama işlemi yılda birden fazla defa olmak üzere tekrar edilir. Bu listelerde hangi bankanızda para unuttuğunuz tespit edilebilir ancak ne kadar paranız olduğunu görmeniz mümkün değildir. Bu miktarı öğrenmek için yayınlanan listede belirtilen banka şubesine bizzat başvuru yapmak gerekmektedir. Bu şekilde hem paranın miktarı öğrenilmiş olur hem de parayı başka bir hesaba aktarmanız mümkün hale gelir.

Zaman aşımına uğramamak için döviz veya TL olarak unuttuğunuz parayı belirtilen listelerden takip etmeniz gerekmektedir. Bu bakımdan listede belli bir tarih yer alıyorsa bu tarihten önce hangi bankada para kalmışsa oradan işlem yapılması gerekecektir. Bunun için hesabın sahibine 4 aya kadar süre tanınmıştır. Bu sürenin bitmesi halinde para fona aktarılır.

Banka hesapları kapatılmadan önce kontrol edilmelidir. Bu sayede hesapta para unutma riski ortadan kalkar. İstenilirse hesap sahibi mobil uygulamalar üzerinden veya diğer yöntemlerle bu parayı diğer hesaplarına EFT yapabilir. Diğer taraftan aktif halde kullanılan banka hesaplarını bir şekilde tek bir hesapta toplamak mümkündür.

Yasal Mevzuat

TMSF konuya ilişkin yasal düzenlemeleri sitesinde bulundurmaktadır. Bu konu hakkında çokça sorulan bazı konular vardır. Bu bakımdan yasal düzenlemeleri incelemek gerekmektedir.

Yasal süreçte 10 yıl zaman aşımı belirlenmiş ve bu süre en son yapılan işlemi takip ederek hesaplanmaktadır. Diğer taraftan ergin olmayan bireyler için zaman aşımı söz konusu değildir. Ancak Ergin oldukları tarihten itibaren onlar için de yasal süreç başlar. Ayrıca hesabına yetkili makamlarca bloke uygulanan kişiler için zaman aşımı süreci durdurulur. Blokenin bitiş tarihi itibariyle yeniden süreç başlar.

Zaman aşımı için 50 TL alt limit öngörülmüştür. Zaman aşımındaki paralar her yıl şubat ayından itibaren yayınlanır ve bu kişilere 4 aylık bir süre tanınır. Bankalar şubat ayının 15’ine kadar bu listeleri yayınlamak zorundadır. Ancak Haziran ayının 15’i itibari ile işlem yapılmayan ve unutulan paralar fona

aktarılır. Unutulan parayı almak için başvuran kişi mutlaka başka bir hesap numarası bildirmek zorundadır. Paranın elden teslim alınması mümkün değildir.

14 thoughts on “Bankada Unutulan Para Sorgulama”

Leave a Comment