Borsada hisse senedi nasıl seçilir?

Borsada hisse senedi nasıl seçilir?

Hisse senedi al sat yapmadan önce hisse nedir bilmek gerekir. Hisse senedi, sermayesi paylara bölünmüş ve karşılığında evrak niteliğinde hisse senedi çıkarabilen anonim ortaklık veya sermayesi paylara bölünmüş komandit ortaklıkların kanuni şekillere uygun olarak düzenledikleri belgelerdir. Bu belgelerle ortaklık sermayesinin temsil ve sahiplerine o oranda ortaklık hakkı sağlamaktadır. Yani bir ortaklık ve mülkiyet senedidir.

Peki hisse senedinin özellikleri veya nitelikleri nelerdir?

Öncellikle hisse senedi şirkete öz kaynak niteliğinde finansman sağlar. Bununla birlikte hisse senetleri, diğer menkul kıymetler gibi hakkı temsil eden belgelerdir. Hisse senedine bağlı olan haklar hisse senedi olmadan başkalarına devredilemez.

Hisse senedi nasıl seçilir? Öncellikle bir hisse senedi seçilmeden önce ait olduğu şirketin kurumsallığına bakılmalıdır. Kurumsal şirketlerin en önemli özelliği uzun süredir varlığını devam ettirmesidir. Kurumsal değil patrona bağlı şirketler ise çok uzun vade işlem yürütemez. Bunun yanında, kurumsal şirket iç denetim mekanizması gelişmiş, kurallara dayanan, belli bir sistem içerisinde kişilere bağlı olmayan firma anlayışına sahip olmalıdır.  Yaptığı işlemlerin, sürekli bir denetim mekanizmasından geçmesi ve şeffaf olması de keza çok önemlidir. Bu sebeplerden dolayı, bir şirketin karlı olmasından ziyade ne kadar kurumsal olduğu hisse senedi seçilmesinde çok önemlidir.

Kurumsal şirketler, büyüme hedeflerini her zaman halka şeffaf olarak göstermektir. Örneğin şu tarihte hedefimiz şu çapta kar elde etmek ve/veya yeni bir fabrika açmak gibi kendi web sitelerinde büyüme hedeflerini ortaya koymaktadır. Ayrıca şirketle alakalı son dakika haberlerini de yakından takip etmek yatırım yaptığınız şirketi yakından takip etme imkanı sağlar.

Yatırım yapmak kolaydır ancak başarılı yatırım yapmak kolay değildir. Yukarıda da belirtildiği gibi bir hisse senedine yatırım yapmak o hisse senedinin ait olduğu şirkete ortak olmak demektir. Bu nedenle iyi bir araştırma yapılmadan borsada işlem yapmaya başlanılmamalıdır.

Bir diğer bakacağımız nokta ise risk boyutudur. Yeni başlayan yatırımcılar için kısa vadede çok kazanç getiren değil güvenilir şirketlere piyasada uzun süredir var olan şirketlere yatırım yapmak en akılcı yoldur. Peki hangi şirketlerin daha riskli olduğunu bilemiyorsak ne yapmamız lazım, en basit anlamda büyük şirketler, sermaye yapısı kuvvetli olan şirketler, personel sayısı, firmanın kapasitesi, cirosu yüksek olan şirketler, enerji alanında faaliyet yürüten şirketler, bankalar daha risksiz şirketler grubuna girebilir. Bende uzun süredir bir borsa yatırımcısı olarak enerji ve banka sektöründeki şirketlere yatırım yapmayı daha doğru buluyorum.

Hisse senedi seçerken bakacağımız bir diğer noktada karın devam etmesidir. Bunun için borsa grafiklerini iyi okumak bu konuda bilgi sahibi olmak elzemdir. Bu alanda kendimizi geliştirmek istiyorsak günümüzde online eğitim veren kişiler ya da aracı kurumlar bulup ders alınabilir. Ayrıca ekonomi haberlerini de sürekli takip etmek borsa ve yatırım konusunda fikir verme açısından çok önemlidir.

Günümüzde ekonomik kazanç elde etmek giderek zorlaşmaktadır. Bu zorlaşan durumlarda az veya çok bir kenara ayırdığımız birikimlerimizi ise en isabetli yoldan yatırıma dönüştürmek için kulaktan duyma, ezbere dayanan yollarla değil akılcı yollarla yapılması gerekmektedir.

 

https://taskpara.com/blog/ripple-2022-tahminleri/

2 thoughts on “Borsada hisse senedi nasıl seçilir?”

Leave a Comment