Dünyanın En Değerli Para Birimleri Hangileri?

Dünyanın En Değerli Para Birimleri Hangileri?

En değerli para birimi konusu son günlerde en çok konuşulan konulardan biri oldu. Enflasyon, artan maliyetler ve TL’nin devalüasyonu öncelikler listemizin başında yer aldı. TL devalüasyonu sonrası dünya para birimleri nasıl gidiyor? Dünyada diğerlerinden daha değerli olan bazı para birimleri var mı? Ayrıca, dünyanın en çok değer kaybeden para birimleri nelerdir ve hangi ülkeler bunları kabul etmez?

Çok çeşitli para birimleri vardır. Hemen hemen her ülkenin kendi parası vardır. Doğal kaynaklar açısından zengin ülkelerin para birimleri de aynı şekilde oldukça değerlidir. Ayrıca tüm dünyada bilinen Euro ve sterlin ile dolar, en değerli para birimi listesinin başında yer almaktadır. Hangi ülkelerin en değerli madeni paralara sahip olduğunu bulmanın zamanı geldi. Dünyanın en değerli para birimleri nelerdir?

Dünyanın en değerli para listesinde ilk sıralarda Arap ülkeleri yer almakta. Arkasından Avrupa ülkeleri takip ediyor. Dünya genelinde en değerli para birimine sahip ülkeler sırasıyla şu şekildedir;

 

l 1. Kuveyt Dinarı (3.32 USD)

l 2. Bahreyn Dinarı (2,65 USD)

l 3. Umman Riyali (2.60 USD)

l 4. Ürdün Dinarı (1.41 USD)

l 5. İngiliz Sterlini (1.36 USD)

l 6. Cayman Adaları Doları (1.20 USD)

l 7. Euro (1.15 USD)

l 8. İsviçre Frangı (CHF) (1.08 AUSD)

l 9. ABD doları (USD) şu anda dünya çapında en değerli dokuzuncu para birimi olarak sıralanıyor.

l 10. Panama Balboası (1.00$)

l 11. Listemizdeki bir sonraki para birimi Bahama Doları ve Amerikan Doları ile aynı değerde olduğunu belirtmeliyiz.

l 12. Kanada Doları (0.79 USD)

l 13. Singapur Doları (0.74 USD)

l 14.00 AUD – Avustralya Doları (0.73 USD)

l 15. Brunei Doları ( 0.72 USD )

l 44. Türk Lirası (0,11 USD)

 

Dünyanın En Değerli 5 Para Birimi

  1. Kuveyt dinarı

Kuveyt dinarı şu anda en değerli para birimidir. Bir Kuveyt dinarı değeri kabaca 3,30 ABD dolarıdır. Bunun içinde 45 TL var. Kuveyt, dinarın değerinin büyük bir bölümünü oluşturan petrol zengini bir ülkedir. Dünya petrolünün Kuveyt’te olduğu sanılıyor. Parasının değerini yükseltmeye yeter.

  1. Bahreyn dinarı

İkinci en değerli para birimi olan Bahreyn dinarı ikinci sırada yer almaktadır. Bir Bahreyn dinarının şu anki değeri 2,65 dolar civarında. Bu da toplamda yaklaşık 36.15 TL’ye denk geliyor.

  1. Umman riyali

Umman Riyali şu anda dünyanın en değerli üçüncü para birimi. Değer açısından, en kullanışlı üçüncü. 1 Umman Riyali’nin şu anki fiyatı 2,60$ civarında. Ayrıca her gün 35.41 TL kazanıyor.

  1. Ürdün dinarı

Ürdün dinarı masada dördüncü sırada yer alıyor. Ürdün dinarı şu anda yaklaşık 1,41 dolar değerinde. TL olarak ifade edildiğinde 19,20 TL’ye denk gelmektedir. Sonuç olarak, Ürdün dinarı şu anda küresel olarak dördüncü listede yer alıyor.

  1. İngiliz sterlini

Birleşik Krallık Sterlini beşinci sırada karşılıyor. Bir İngiliz sterlini yaklaşık 1,36 dolar değerindedir. Ayrıca yaklaşık 18,50 TL’ye mal oluyor. İngiliz sterlini şu anda dünyanın altıncı değerli para birimidir.

 

Türk Lirası Kaçıncı Sırada?

B2Press tarafından yapılan en son araştırmaya göre Türk Lirası şu anda dünyanın en değerli para birimleri arasında 44. sırada yer alıyor. Bu prosedür nedeniyle değerinde en önemli düşüşü yaşayan madeni paralar listesinin de başındayız. Maalesef para birimi diğer para birimlerine göre en çok değer kaybeden ülkelerden biriyiz.

Türkiye’nin para birimi lira, yaklaşık 5-6 yıl önce 2016’da 20. ve 2020’de 35. sıradaydı. Birkaç gün önce 38. sıraya düştü. Sonunda 44. sıraya yükseldi. Kısa bir dönemde, bu grafik TL para biriminin değerindeki hızlı düşüşü göstermektedir.

 

Leave a Comment