Dünyanın En Değersiz Para Birimleri

Dünyanın En Değersiz Para Birimleri

En değersiz para birimi nelerdir? Hangi ülkenin parası şu anda değersiz? Dünyanın en küçük değerli para birimi nedir? Türkiye’de son zamanlarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların bir sonucu olarak, birçok kişi bu endişeleri gidermede kendilerine yardımcı olacak bilgilerin bulunup bulunmadığını sorgulamıştır.

Birçoğumuz dünyanın en değerli, güçlü ve istikrarlı para birimlerine (dolar, euro, pound, frangı, Kanada doları vb.) aşinayız.

Bu dört para birimi dünyanın en değerli para birimi olarak bilinir. Bu ulusların para birimleri sağlam ve istikrarlıdır. Bu nedenle, değerleri gün içinde veya mesai saatlerinde önemli ölçüde değişmez.

Ancak, dünyanın en ucuz ve en değersiz para birimi konusunu ele alacak olsaydık, bunlar hangileri olurdu? Bu para birimlerinin adlarını ve yerlerini bilen var mı?

En değersiz para birimi listesini incelediğimizde işler değişiyor. Lideri belirlemek zor çünkü dünyanın en ucuz on madeni parası listesi ülke dinamiklerine, siyasi yapılara ve küresel ekonomik iklime bağlı olarak düzenli olarak dalgalanıyor. Bu kriterler ışığında en ucuz para birimlerine sahip ülkeleri inceliyor ve Türk Lirası ve ABD doları ile karşılaştırıyoruz.

 

Dünyanın En Değersiz Para Birimleri Hangileridir?

İlk etapta Venezuela Bolvar’ı:

Venezuela bolivarı şu anda dünyanın en değersiz parası. 2020’de, COVID-19 salgını nedeniyle bolivar tüm zamanların en düşük seviyesinde değer kaybetti. Bu para birimi aynı zamanda dünyadaki en enflasyon bazlı para birimidir.

2018’de Venezuela para birimi hiperenflasyon nedeniyle beş sıfır değer kaybetti ve günde 1.300.000 oranında arttı.2021 yılında bir kez daha devalüasyona uğrayan ve şu anda altı sıfır içeren Venezuela Bolivar’ın cari USD ve TL karşılıkları aşağıda belirtilmiştir.

VES para birimi kodudur (eski kod VEF idi).

Venezuela bolivarının değeri:

1TL: 0.31 VES (Türk Lirası/ Venezuela Bolivarı)

1 USD = 4,83 VES (ABD Doları / Venezuela Bolivarı)

 

İran’ın para birimi (İran Riyali)

1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana, İran para birimi olan Riyali’ni değeri düştü ve onu dünyanın en ucuz ikinci para birimi haline getirdi. İslam Devrimi ve nükleer programı nedeniyle İran’a getirilen kısıtlamalar sırasında İran Riyali değer kaybetti. Bu kısıtlamalar ile İran hükümeti yeraltı piyasasını canlandırarak döviz bozdurma faaliyetlerinde artışa neden oldu. Bu olaylar nedeniyle İran Riyali’nin değeri yüzde 600 düştü. Mayıs 2020’de İran, dört sıfırı sildikten sonra para birimini Riyal’den Tyumen’e değiştirdi.

IRR, rupi cinsinden uluslararası rezervlerin para birimi kodudur.

Döviz Kurları İran Riyali için Türk Lirası:

1 USD eşittir 42.300,00 IRR.

İran Riyali kaç TL: 0,00037 Türk Lirası IRR’ye eşittir.

 

Vietnam Dongu (Vietnam Dongu)

Vietnam Dongu’nu dünyanın en zayıf para birimleri listemizde üçüncü olarak derecelendirdik çünkü ülke planlı bir serbest piyasa ekonomisine geçerken para değer kaybediyor.

VND, Vietnam Dong için para birimi kodudur.

VND döviz kurları:

  • 1 TL = 1.464,94 VND (Türk Lirası Vietnam Dongu)
  • $1= 23.175,00 VND’ye eşittir (ABD Doları Vietnam Dongu)

 

Endonezya

Güneydoğu Asya’da doğal güzelliği ile tanınan bir ülke olan Endonezya ekonomik olarak gelişmiş olsa da para biriminin aynı değerde olduğu söylenemez. Ülkenin yetkilileri ulusal para birimini desteklemek için mümkün olan her şeyi yapıyorlar, ancak şimdilik çabaları çoğunlukla kozmetik.

Para birimi kodu IDR’dir.

1 Türk Lirası eşittir 925,49 Endonezya Rupiahı (Türk Lirası Endonezya Rupiahı)

Dolar USD başına 14.643,50 IDR (ABD Doları Endonezya Rupiahı)

 

Özbekistan (Özbek Sim)

Özbekistan 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandı ve 1993 yılına kadar rubleyi kullandı. Kasım 1993’te, ruble kaldırılıp yerine som konduğunda, Özbek hükümeti somu ülkenin para birimi olarak ilan etti. Bu Orta Asya milletinin parası neredeyse değersizdir. Özbekistan’daki yüksek enflasyon oranı madeni paraları kabaca işe yaramaz hale getiriyor. En büyük banknotun değeri 100.000 Som olduğundan, Özbeklerin süpermarkete gitmek gibi sıradan işler için bile büyük miktarda nakit taşıması gerekiyor.

UZS para birimi kodu.

Özbek Somu aşağıdaki değerdedir:

  • 1 TL, 702.08 UZS’ye eşittir .
  • 1 USD, 11.096,19 UZS’ye (ABD Doları Özbekistan Somu) eşittir.

 

Afrika’da Para Birimi: Gine Frangı

Gine’deki değerli madenlerin sayısına rağmen, para biriminin ülke döviz kuru düşüktür. Bu, ülkenin yüksek enflasyonu, yoksulluğu ve haydutluğu da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır.

GNF, para biriminin para birimi kodudur.

Gine-Bissau Cumhuriyeti Döviz Kurları:

Bir dolar, 8.840,30 Gine Cumhuriyeti Frangı (GNF) veya 558,72 Türk Lirası (TRY) ‘na eşittir.

 

En Değersiz Para Birimleri Listesinde Türk Lirası

Türk Lirası (TL), dünyanın en çok değer kaybeden para birimlerinden biridir. Doların Türk lirası karşısındaki değeri 15,8679 dolarla rekor seviyeye ulaştı. Arjantin’in uzun süredir devam eden ekonomik zorluklarına rağmen, Türk lirası Arjantin pesosunu geçti.

2 thoughts on “Dünyanın En Değersiz Para Birimleri”

Leave a Comment