E-ticaret Uzmanlığı – 2022-2023

E-ticaret Uzmanlığı

Günümüzde internet hayatımızın neredeyse her alanını kaplamıştır. İnternetin bu denli yaygınlaşması yeni meslek alanlarını da doğurmuştur. E-ticaret uzmanlığı da bunlardan birisidir. E-ticaret uzmanlığı, web siteler üzerinden ürünlerin pazarlanması ve satılması işlemlerini kapsayan bir meslek alanıdır. Markanın internet üzerinden reklam politikalarını yürütmek ve markanın bilinirliğini arttırmak da bu mesleğin iş tanımları arasındadır.

E ticaret Uzmanligi
E-ticaret Uzmanlığı

E-ticaret Uzmanı Ne İş Yapar?

E-ticaret uzmanı bir firmanın internet üzerindeki ticaret faaliyetlerini yönetir. E-ticaret uzmanı unvanına sahip kişilerin bilgisayar kullanımına ve hedef kitle yönetimine hakim olmaları gerekir. Bu kişilerin hem ticaret ve satış alanına hem de medya ve reklam alanına hakim olması beklenir. E-ticaret uzmanlığı mesleğinin görev tanımlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Markanın sosyal medya hesaplarını ve web sitelerin yönetmek
  • Sosyal medyanın pazarlama gücüne hakim olmak ve bunu markanın lehine kullanmak
  • Yeni trendleri takip etmek ve firmanın pazarlama stratejilerini bunlara göre uyarlamak
  • Rakip firmalarını ve onların stratejilerini takip etmek
  • İnternet üzerinden etkileşimi arttırmak için gerekli reklam politikalarını uygulamak
  • Web sitelerinin tasarımlarını düzenlemek
  • Verileri analiz etmek ve satış raporlarını denetlemek
  • Müşterilerin web sitesine erişimini sağlamak

E-ticaret Uzmanı Nasıl Olunur?

E-ticaret uzmanı olmak için öncelikle liseyi bitirmiş olmak gerekir. Üniversitede ise işletme, pazarlama, ticaret gibi bölümlerin yanı sıra elektronik ticaret ve dijital pazarlama gibi bölümler mevcuttur. Bu tür bölümlerden mezun olan kişiler e-ticaret uzmanlığı mesleğinde daha başarılı olacaktır. Ancak çeşitli eğitim ve sertifika programları ile de e-ticaret uzmanı olunabilir. Bu eğitimler internet üzerinden de alınabilir. Zamanları farklılık gösteren bu eğitimlerin sonunda alınan sertifikalar sayesinde e-ticaret uzmanı olunabilir.

E-ticaret Uzmanının Sahip Olması Gereken Nitelikler Nelerdir?

Öncelikle böyle bir iş yapmak isteyen kişilerin teknolojik gelişmeleri takip etmesi ve teknolojiye hakim olması gerekir. Ticarette hedef kitleyi belirlemek ve hedef kitlenin isteklerini karşılamak oldukça önemlidir. E-ticaret de bunu gerektirir. Bunun yanında ayrıca hedef kitlenin sosyal medya ve internet alışkanlıklarına hakim olmak ve pazarlama stratejisini buna göre ayarlamak da e-ticaret uzmanının görevidir.

E-ticaret uzmanının yeniliklere açık ve araştırmacı biri olması gerekir. Yenilikleri takip etmesi ve yeniliklere ayak uydurması gereklidir. Ayrıca bu kişilerin iletişim yeteneklerinin de iyi olması gerekir. Müşterilerle doğru iletişim de bu işin parçasıdır.

Bu işi yapan kişilerin çalışma disiplinine sahip düzenli kişiler olması beklenir. Ayrıca bu kişilerin estetik algılarının gelişmiş ve yaratıcı kişiler de olması gerekir. Bu özellikleri web sitesinin tasarımında etkili olacaktır.

Pek çok kişi bu işi kolaylıkla yapabileceğini düşünür ancak e-ticaret uzmanlığı profesyonellik ve farklı bakış açısı gerektiren önemli bir iştir. Bu işi yapmak isteyen kişilerin araştırmalarını iyi yapmaları ve kendilerini geliştirmeleri gerekir.

6 thoughts on “E-ticaret Uzmanlığı – 2022-2023”

  1. Çok faydalı bi yazı olmuş evde boş boş oturmaktansa böyle yazılar okuyup girişim için bilgiler edinmek en iyisi👍🏻

    Reply
  2. İnternet çağında yasiyoruz ve insanlar internet uzerinden bosa zaman geçirmek yerine para kazanabileceği uygulamalar olmasi ve insanlara bunu anlatmak için…

    Reply
    • Feza çağındayız. Çoğu işlem tabi ki de internetten yapılıyor. Para kazanmak bile internetten mümkün. Siteler milyar dolarda alım sayım da yapılıyor. Dediğiniz reklam politikalarının etkisi de çok var. Çünkü çoğu siteler felan videolar reklamlarla keşfediliyor. Bilgi için Teşekkürler.

      Reply

Leave a Comment