Ekonomik Krizde Beslenme

Ekonomik Krizde Beslenme

Son zamanlarda ülkemizde yaşanan ekonomik kriz hepimizi derinden etkilemektedir. Dövizdeki artış, yüksek enflasyon, elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen anlamsız faiz zamlar hepimizin belini bükmüş durumda iğneden ipliğe her şeye zam geldi ekonomik kriz durumlarında insanlar şartlara uyum sağlamak için bir takım ihtiyaçlarından vazgeçmek durumunda kalabiliyor. Orta ve dar gelirli vatandaşlarımızı en çok etkileyen durum gıda fiyatlarındaki korkunç artışlardır.

Öncelikle bütçenin yeteceği kadar et, tavuk, balık gibi hayvansal proteinleri almalı ve tüketmeliyiz. Bundan sonra ise yapılabilecek en ucuz ve sağlıklı beslenme desteği et ve tavuk suyudur.

1- Et Ve Tavuk Suyu

Evde çok kolay ve ucuza yapılabilecek et ve tavuk suyunu hazırlamalı ve kullanmalıyız. Et ve ilikten gelen proteinde amino asitler kemiklerden gelen  kolajen ve mineraller sağlığımızaçok önemli katkıda bulunmaktadır. Et ve tavuk suyunu çorbalara, ve örneğin bulgur pilavına katarak lezzetli ve sağlıklı bir yemek oluşturmak mümkündür.

2- Yumurta

Yumurtayı değişik şekillerde hazırlayarak sağlıklı ve besleyici hale getirmek mümkündür.

PROTEİN ZENGİNİ BİTKİSEL GIDALAR

1- Mercimek

Mercimeğin 250 gramında yaklaşık 30 gram protein vardır. İçindeki lif ve minerallerde daha sağlıklı bir yemek olmasını sağlamaktadır. Et suyu ile pişen sebze katkılı bir mercimek çorbası harika, sağlıklı ve doyurucu bir yemek olur.

2- Fasulye Ve Nohut

Mercimek kadar olmasa da bu gıdaların da önemli bir protein içeriği vardır. Et suyu ve sebze katkısıyla bu gıdaları proteinden zengin sağlıklı ve doyurucu bir yemek haline getirmek oldukça mümkündür.

3- Bezelye

Bezelyenin de 250 gramında yaklaşık 16-17 gram protein vardır. Bu miktar 250 gram sütteki protein miktarından daha fazladır.

5- Mantarlar

Mantarların içindeki protein miktarı her ne kadar çok fazla olmasa da mantarlar piştiği zaman kıvamlarının et kıvamına yakın olması doyurucu ve oldukça lezzetli bir yemek olmaları sağlar. Mantarları sote ederek ya da başka gıdalara yemeklere katarak kullanmak oldukça mümkün ve sağlıklıdır.

6- Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesinde yüksek oranda kompleks karbonhidrat ve lif olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça önemli ve faydalı bir protein kaynağıdır. 50 gram kadar kuru yulaf ezmesinde yaklaşık 6-7 gram protein vardır.

7- Brokoli

Brokoli bir yeşil sebze olmasının yanı sıra oldukça önemli ve faydalı bir protein kaynağıdır. Brokolinin 250 gramında yaklaşık 8 gram protein vardır. Brokoliyi haşlanmış bir şekilde ya da yemeklere katarak kullanabilirsiniz.

VİTAMİN MİNERAL VE ANTİOKSİDAN GIDALAR

1- SOĞAN

Soğan genelde bir sebze olarak kabul edilmez. Kalorisi düşük yağdan düşük fakat bu oranda da vitamin mineral ve antioksidanlardan zengin bir gıdadır. Soğanın belki tek başına bir yemeği yok ama diğer yemeklere sağlık ve lezzet katması bakımından bol bol kullanılmasında fayda var.

2- HAVUÇ

Havuç da soğan gibi yemeği yapılan bir sebze olarak pek tanınmaz. Havuçta yüksek oranda A, B ve C vitaminler mineraller ve antioksidanlar vardır. havucu salatalara katmak, yemeklere çorbalara katmak yemeklerin lezzetini ve sağlıklı özelliklerini arttırır.

3- PATATES

Patates, 100 gramında kompleks karbonhidratlardan gelen 77 kalori ile besleyici bir gıda olarak tanımlanır. Patateste aynı zamanda A,B ve C vitaminleri magnezyum. Potasyum gibi önemli mineraller bulundurmaktadır. Patatesi her türlü yemeğe, salataya, çorbaya katarak lezzetlendirmek bunun faydalarından faydalanmak mümkündür.

4- LAHANA

Lahana brokolinin sağlıklı özelliklerini taşır. Yüksek oranda potasyum, C vitamini içerir. Aynı zamanda protein kaynağıdır ve yüksek oranda lifler içerir. Lahananın klasik olarak kabuksa gibi yemekleri yapılabiliyor.

MEYVELER

Meyveler de beslenmemizin çok önemli parçasıdır. Meyve fiyatlarında da oldukça büyük artışlar gözlemlenmektedir. Ancak ucuzlarını bulmak mümkün. Markette bütçenize uygun her türlü meyveyi mümkün olduğu kadar yemenizi öneririm.

Leave a Comment