FAST ile Para Gönderme Nasıl Yapılır?

FAST ile para gönderme işlemi insanlar tarafından yoğun bir şekilde bensinmiş durumda. 2021 yılında kullanıma sunulan ve günün her saatinde para transferi sağlayan Hızlı işlem (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) adı verilen hizmet sayesinde bankalar arası hızlı para transferleri artık hiç olmadığı kadar yaygın. Hızlı işlem süreleri ve minimum ücretleri nedeniyle FAST, hızla en popüler para transfer araçlarından biri haline geldi. Şimdi soru şu, FAST kullanarak nasıl para gönderirsiniz?

FAST ile Para Gönderme Nasıl Yapılır?

FAST ile para gönderme işlemi için banka müşterisi, bir kişi veya kurumun cep telefonu numarasını, TC kimlik numarasını, pasaport numarasını veya e-posta adreslerinden birini bankanın IBAN’ına Kolay Adresleme Sistemi üzerinden bağlayacaktır. Pasaport numaraları da geçerli tanımlayıcılardır. IBAN’ı yerine karşı tarafın telefon numarası, TC kimlik numarası, pasaport numarası veya e-posta adresini girerek para gönderebilirsiniz. Pasaport numaraları ve TC Kimlik numaraları da kabul edilebilir tanımlayıcılardır.

 

l Hem kişiler hem de kurumlar tek bir hesap için adres oluşturabilir. Örneğin, bir bankanın performansı için kendi bankasına cep telefonu numarasını söyleyen bir kişi, aynı cep telefonu numarasını başka bir bankanın hesabı için kullanamaz. Bu hesaba erişmek için e-posta adreslerinden birini, TC kimliğini veya pasaport numaralarından birini girmesi gerekir.

l Yukarıdaki para transferi bankaların veya diğer ödeme firmalarının mobil veya internet şubelerinin FAST bölümü kullanılarak FAST ile para gönderme gerçekleştirilir.

l 2.000 Türk Lirası üzerindeki para transferleri için banka havalesi ve elektronik fon transferi kabul edilen seçenekler olmaya devam etmektedir.

FAST Nedir?

Merkez Bankası, FAST açılımı olan “Fonların Anlık ve Sürekli Transferi)” olan sistemini oluşturdu. Haftanın yedi günü, günün 24 saati, birkaç saniye içinde farklı bankalardaki hesaplarınız arasında para transferi yapmak için bu teknolojiyi kullanabilirsiniz.

FAST Ne İşe Yarar?

Hızlı para transferi sağlayan bu teknoloji ile aşağıdaki işlemler yapılabilmektedir:

  • Para transferi işlemleriniz günün veya gecenin her saatinde karşılanmaktadır.
  • Paranız saniyeler içinde işleme alınacaktır.
  • İşlemin sonucuna ilişkin bilgiler kullanıcılara sunulur.
  • Kolay Adresleme Sistemi, telefon numaranızı, e-posta adresinizi veya TCKN bilgilerinizi banka hesaplarınızla eşleştirmenizi sağlar.
  • Veri matrisi kullanılarak özel kişiler ve ticari kuruluşlar arasında finansal işlemler yapılabilir.

FAST Limiti Ne kadar?

04.08.2021 tarihinden itibaren FAST sistem üzerinden işlem yapılabilecek maksimum tutar 2.000 Türk Lirasıdır. Düşük değerli bir limitle başlamanın temel nedenleri, bankaların likiditelerini tipik çalışma saatleri dışında yönetmelerine ve olası dolandırıcılık vakalarını tespit etmelerine yardımcı olmaktır. Bir süre geçtikten sonra mevcut işlem üst limiti olan 1.000 TL’ye kadar bir artış düşünülecektir.

FAST Sisteminin Avantajları Nelerdir?

FAST Ödeme sistemi vatandaşlara ve işletmelere aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli avantajlar sağlar:

l FAST sistemi hesap numaralarını telefon numaraları, TCKN’ler veya e-posta adresleri ile eşleştirebildiğinden, kullanıcılar artık hesap numarası (IBAN) ve isim yerine sistemde kayıtlı telefon numarası, TCKN veya e-posta adresini kullanabilirler. bankaların mobil veya internet uygulamaları aracılığıyla para göndermek istediği işletme ve kişilerin bilgileri. Ödemelerini verilen posta adresine gönderebilirler. Bu, FAST sisteminin hesap numaralarını telefon numaraları, TCKN’ler veya e-posta adresleri ile eşleştirebilmesi nedeniyle mümkündür.

l Kolay Adresleme Sistemi altyapısı kullanılarak kişiler hesap numaralarını telefon, TCKN veya banka e-posta adresleri ile anında ilişkilendirebilir. Bu kısa sürede yapılabilir.

l Finansal kuruluşlar, transfer edilebilecek maksimum günlük tutarı ve genel olarak maksimum günlük tutarı müşterilerinin risk profillerine göre sınırlayabilir.

EFT ile FAST Arasındaki Fark

EFT Sistemi, paranın saniyeler içinde banka hesapları arasında taşınmasını sağlar; ancak bankaların aktarılan nakdi alıcının hesabında kullanılabilir hale getirmek için bir zaman taahhüdü yoktur. Sonuç olarak, ödemelerin daha uzun süre fonlara yansımaması mümkündür. Ayrıca EFT Sistemi’ne sadece mesai saatleri içerisinde erişilebilir. EFT işleminin sonucunun ne göndericiye ne de alıcıya bildirilmesine gerek yoktur. FAST sisteminde bildirimin sağlanması zorunluluğu vardır.

4 thoughts on “FAST ile Para Gönderme Nasıl Yapılır?”

Leave a Comment