Halı Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Halı Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Halı cinsi nasıl anlaşılır? konusu özellikle hanımefendilerin merak ettiği konular içerisinde yer alıyor. Evlerine yeni halı almak isteyen hanımlar, hangi cins halının iyi, hangi cins halının ise kötü olduğunu anlamakta zorluk çekiyorlar.

Hali Cinsi Nasil Anlasilir
Halı Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Hanımların halıyı almak istedikleri yerden her ne kadar kendilerine bilgi verilse de, niyeti sadece halı satmak olan satıcılar kötü cins olan halıyı müşterilerine iyi şekilde lanse etmektedir. Bu gibi durumlarda ise insanlar, halı cinsi hakkında bilgi sahibi olmadığı için kendilerine inanmak zorunda kalmaktadır.

Bu yazımızda ise insanların ve özellikle halı almak isteyen hanımların, halı alırken nasıl kaliteli cins halı seçimi yapabileceklerini anlatacağız. Yazımızı sonuna kadar okumanız sizlere, bilgi amaçlı çok şeyler katacaktır. Bu bilgilere sahip bir şekilde halı seçmeye gittiğiniz zaman, daha bilinçli olacak ve halı seçiminizi en doğru şekilde yapmış olacaksınız.

Kaliteli Halı Nasıl Anlaşılır?

Halı cinsini seçerken öncelikle, kaliteli halı nasıl anlaşılır? sorusunun cevabını bilmeniz gereklidir. Bu şekilde seçim yapmak istediğiniz cins halının kaliteli mi? yoksa değil mi? olduğunu bilerek halınızı alabilirsiniz. Kaliteli bir halı almak için bazı kriterlere dikkat etmek gereklidir. Bu hususlar sizlere kaliteli bir halı seçimi yapmanızı sağlayacağı gibi, daha bilinçli bir şekilde de alışveriş yapmış olacaksınız.

Kaliteli bir halı almak için şu detaylara dikkat ediniz.

  • Halının kalitesini belli eden en önemli hususlardan bir tanesi ise yüzey ağırlığıdır.
  • Kaliteli bir halı sık ilmik şekilde örülmüştür.
  • Kaliteli bir halı yapımında kullanılan iplik türü de oldukça önemlidir.
  • Halınızı seçerken kullanılan iplik türünün ne olduğunu, halıcıya sormanız ve bu doğrultuda seçiminizi yapmanız önemlidir.
  • Aynı şekilde kaliteli bir halı seçerken her zaman yün olmasına dikkat ediniz ve sentetik malzeme kullanılan halılardan uzak durunuz.
  • Sırf fiyatı uygun diye sentetik halı cinsi almaktan vazgeçiniz.

Bunlar harici ise seçimini yapacağınız halının garanti belgesinin olup olmadığına dikkat ediniz. Garanti belgesi olan ve bu belgede yazan halının ömür süresi de sizlerin, kaliteli bir halı seçimi yapmanızı sağlayacaktır.

Halının Sentetik Mi? veya Yün Mü? Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Halının sentetik mi? yahut yün mü? olduğunun anlaşılması, bazı püf noktalar ile rahatlıkla belli olmaktadır. Sentetik halılar yün halılara göre fiyat olarak daha uygundur. Ama kalite olarak daha düşük halı cinsidir. Bu cins halılar kendi içinde bir kaç çeşide sahiptirler. Yün olan halılar ise hem elinizi değdiğiniz, hem de baktığınız da kendisini açıkça belli eden halılar’dır. Sentetik halı ile arasında hem kaliteli, hem de fiyat olarak farklılıklar arz eder. Elinizi yün olan halıya sürdüğünüz zaman, yünün topak haline geldiğiniz hissedersiniz.

Yün cins olarak da kırılabilir bir özelliğe sahip olduğu için, elinizi sürdüğünüz yünün topak olması da halının, gerçek yün olduğunu göstermektedir. Topaklanmış olan yünün gerçek olup olmadığını ise, bir ufak test ile anlayabilirsiniz. Elinize bir tutam gerçek yün almanız ve bu yünü bir ateş ile yakmanız, yaktığınız yünün topaklaşmasına neden olacaktır. Bu durum ise topak haline gelmiş olan yünün, kaliteli ve sentetik olmadığını gösterecektir.

Eğer yaktığınız yün parçasından sertleşme meydana gelirse, bu kaliteli bir yün değildir ve sentetik malzeme ile karışmış olan yün cinsidir. Bu cins ile yapılan halılar ise kaliteli değildir. Saf yünden yapılan halılarda sertleşme olmaz ve elinizi değdiğiniz zaman, elinize yumuşak bir şeye dokunma hissi gelir. Yanan yün parçasından çıkan kokuda koyun postu kokusu alırsanız, bu yünden yapılan halının kaliteli ve sentetik olmadığı anlamına gelir.

Gerçek yüne elimizi değdirdiğimiz zaman nasıl sert bir şeye dokunma hissi almıyorsak, sentetik ile yapılan halıya dokunduğumuz zaman bu hissin tam tersi bir durum ile karşılaşılır. Sentetik halının üzerine elimizi değdirdiğimiz de, elimize fazla bir yün parçası gelmeyecektir. Aynı şekilde sentetik halılar da kırılma olmaz.

Kırılma olmaması ise zamanla ömrünün azalmasına neden olacaktır. Yün halı için ise bu durum farklıdır. Gerçek ve kaliteli yün halılarda kırılma olur. Bu durum ise almış olduğunuz kaliteli yün halıyı uzun süreli kullanmanızı sağlar.

Leave a Comment