Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?

Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?

Bankalar bir müşteriye kredi veya kredi kartı verirken bazı şartlar aramaktadır. Bu şartlar arasında belirtilen kriterlerin en başında kişinin geliri gelmektedir. Ancak bunun dışında kişinin borç ödeme durumunu takip etmek anlamına gelen diğer durumlar da bankalarca incelenmektedir.

Kredi Sicili Nasil Temizlenir
Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu bir banka müşterisinin tüm hesaplarındaki borçların ödenmesindeki düzeni takip etmektir. Bu takip bir puanla usulüne göre yapılmaktadır. Puanlamaların 1 – 1900 arasında yapıldığı biliniyor. Puan derecesi ne kadar iyiyse kredi notu o kadar olumludur. Risk grubunda olmanız hem kredi notunu düşürür hem de sicilinizi bozar.

Kredi Notu İle Sicil Arasındaki Fark Nedir?

Kredi notu bir müşterinin borcu ile olan ilişkisini bir puanlama sistemine dönüştüren unsurdur. Burada tek bir bankanın değil de tüm bankaların hesaplarında yapılan işlemler toplanarak hesaplama yapılmaktadır. Bir kişinin kredi notunu belirleyen unsur borcunu zamanında ödeyip ödemediğidir. Diğer taraftan borcun ne kadar geç ödendiği, her ay düzenli olarak ödenip ödenmediği veya her ay hangi miktarda ödeme yapıldığı da kredi notuna yansıyacaktır.

Sicil ise daha geniş bir yelpazedir. Bankadaki tüm hesap bilgileriniz, kredi kartı limitleriniz ve mevduat hesaplarınız sicilde yer alacaktır.

Yasal Takip Nedir?

Yasal takip üst üste kredi borcunuzun ödenememesi halinde kara listeye alınmanız anlamına gelir. Bu durumda siciliniz ve kredi notunuz olumsuz bir hal alacak ve bankalar için risk grubuna dahil olacaksınız. 90 gün boyunca borç için herhangi bir ödeme gerçekleşmemesi halinde yasal takibe düşersiniz. Bu sürece kadar gerekli tüm uyarılar tarafınıza bildirilecektir. Yasal takibe girmek bankanız tarafından bazı yaptırımlara neden olabilir. Ancak yine de finansal olarak yapacağınız hareketlere hiçbir engel konulamaz. Bu durumda ancak maaşınızın %25’i kadar bir miktara el konulabilir.

Yasal Takip Nasıl Biter

Yasal takibe düşen kişinin takibi beş yılın sonunda temizlenecektir. Bu da sicile olumlu etki yapar. Yani esasen sicilin temizlenmesi için gereken unsurlardan birisi de yasal takibi ortadan kaldırmaktır. Ancak bu durum kendiliğinden gerçekleşmeyecektir. Yasal takibin düşmesi için öncelikle borcu ödemek gerekir. Borcun ödenmesi halinde kredi notuna olumlu bir not düşülecektir. Ancak yasal takip yine de 5 yıl boyunda tutulmaya devam edecektir. Merkez bankası 5 yıl boyunca yaptığınız tüm hesap hareketlerini süzgeçten geçirir. Bu süreçte düzenli borç ödeme noktasında sıkıntı yaşamayan bireylerin yasal takibi düşer.

Asgari Ödeme Tutarı ile Sicil Arasındaki İlişki

Asgari tutar borcun %30’u demektir. Bir borçlu kredi kartında yaptığı harcamaların her ay en az belirtilen tutarını ödemek zorundadır. Ancak bu ödeme için son kullanma tarihine dikkat etmekte fayda var. Son kullanma tarihini geçirilmesi halinde gecikme faizinin de borca yansıtılacağını unutmamak gerekir. Borcun kapatılamaması halinde asgari tutarı ödeyerek borç ödemesi yapılmasında bir mahsur yoktur. Bu durum kişinin ne sicilini ne de kredi notunu olumsuz etkilemez. Hatta kredi notu için olumlu pay çıkardığını belirtmekte fayda var. Bir banka müşterisi asgari tutarı ödedikten sonra kalan borç diğer aya aktarılır. Sonraki ayda yeniden asgari tutar hesaplaması yapılacaktır. Bu durumda o ayki harcama ile bir önceki borcun toplamı baz alınarak hesaplama yapılır.

Eğer kredi siciliniz borçlar nedeniyle bozulduysa harcamalardan kısarak her ay düzenli şekilde asgari tutarı ödemek şartıyla borcun kapatılması işe yarayacaktır.

Borçtan Kurtulmak İçin Yapılandırma

Yapılandırma borcu başka bir kredi ile kapatmanın mantıklı olan halidir. Burada yine aynı bankadan borcunuz kadar kredi talep ediyorsunuz. Ardından borcu kapatmış olacaksınız. Bu durumda her ay ödemeniz gereken miktar azalacak şekilde borcunuz taksitlendirilecektir. Böylece sicilinizin temizlenmesi söz konusudur.

Sicilin Temizlenmesi

Sicili temizlemenin tek yolu borcu ödemektir. Bu ödemenin mümkünse peşin olarak yapılması müşterinin avantajınadır. Ancak bu mümkün değilse yukarıda bahsedilen yöntemler denenebilir.

Borç için gösterilen taşınmaz bu noktada önem arz eder. Eğer borcunuzu ödeyemiyorsanız ve taşınmazınıza el konulması gibi bir durum söz konusu ise bu durumda taşınmazı sizin satmanız daha doğru olacaktır. Çünkü icra usulünde malınızın değerinin yarısından dahi daha az bir değere satılması ve bu sayede borcun kapatılması mümkün olabilmektedir.

Borcu kapatmak için diğer bir yöntem ise ödeme planlaması yapmaktır. Her ay düzenli olarak ne kadar ödeyebileceğinize dair bir planlama metodu kullanabilirsiniz. Bunun için hazırlanmış bilimsel yöntemler dahi bulunmaktadır. Bu noktada bankanıza başvurarak bir değerlendirme yapabilirsiniz.

1 thought on “Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?”

Leave a Comment