Neden Birikim Yapmalıyız?

Neden Birikim Yapmalıyız?

Her insanın gelecekteki yaşamı üzerinde beklentileri, istekleri, hayalleri ve planları var. Bu isteklerin gerçekleşmesi için temel kaynak ise güçlü bir kapitaldir. Güçlü bir kapitale sahip olmak geleceğiniz üzerinde olan bu istekleri gerçekleştirmeniz için en güçlü yardımcınız olacaktır.

Kapitali güçlü bir yapıya dönüştürmek için ise birikim, yatırım ve kişisel finans stratejini belirleyip disiplinli şekilde uygulamak gerekir. Loto veya piyangodan şans eseri para kazanmadığınızı varsayıyorum.

Neden Birikim Yapmaliyiz
Neden Birikim Yapmalıyız?

Ayrıca şunu da belirtmek gerekir şans eseri büyük paralar kazanan çoğu insanın, uzun vadede eski maddi durumlarına veya daha kötü durumlara döndüğünü haberlerde görüyoruz. Bunun temel sebebi finansal bilgi, strateji ve disipline sahip olmamaları ve ellerinde olan kapitali nasıl yönlendireceklerini bilmemeleridir.

Bunu tam anlamıyla öğrenmek için bir makale okumak yetmez ancak temiz ve sağlam bir başlangıç için güzel bir kaynak üretmek amacıyla bu makaleyi sizler için hazırladım. Bu makaledeki ana konumuz birikim.

Birikim yapmanın mantığı, birikim stratejileri ve birikimi verimli kullanmak üzerine önemli ve temel konular. Bu konuları şu ana kadar araştırmalarım ve okuduğum kitaplardan edindiğim fikirleri birleştirerek sizinle paylaşacağım.

Birikim Yapmanın Mantığı Nedir?

Makalemizin ilk kısmında geleceğimiz üzerinde beklentilerimiz, isteklerimiz ve hayallerimiz olduğundan bahsetmiştik. Geleceğimiz üzerindeki hayallerimizi bir plana dönüştürmek için, gerçekleşmesini sağlamak için birikim yapmamız gerekir. Bu durumdan anlaşılacağı üzere birikim yapmak için temel sebeplerden birisi birikimin bir amaca hizmet etmesidir. Birikim yaparken de motive etmesi amacı ile yaptığımız birikime isim verebiliriz. Araba, ev veya keman gibi birikimi ne için yaptığımızı hatırlatacak isimleri kullanmak faysa sağlayabilir. Bu isimleri hesap adı veya birikim yaptığımız kumbara adı olarak kullanabiliriz. Zaten para tek başına bir amaç değildir, amaçlarımızı gerçekleştirmek için kullandığımız bir araçtır.

Birikim yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu birikim miktarıdır. Gelirinize oranla birikim miktarınız çok fazla olursa düzenli ve sürekli şekilde birikim yapmanız çok zor olabilir ve günlük yaşantınızdan büyük fedakarlıklar yapmanız gerekebilir. Sosyal hayatınızı bitirmeyecek ama dengeleyecek şekilde bir plan oluşturmak finansal anlamda daha sağlıklı olacaktır. Bu sebeple gelire oranla büyük miktarda birikim yapmak herkes için en doğru seçenek değildir. Birde bu durumun tam tersi olabilir gelire oranla çok düşük miktarlarda birikim yapmak. Uzun süre birikim yaptıktan sonra çok küçük miktarda birikim yaptığınızı görmek pek de verimli bir sonuç sayılmaz. Bu durumda da birikim çok yavaş büyüyeceği için motive edici bir ilerleyişten çok bezdirici ve etkisiz bir duruma dönüşür.

Bu sebeplerle birikim yapmaktaki en önemli etkenlerden birisi birikim oranıdır. Birikim için belirlediğiniz oranın, birikimlerinizin büyüme hızına ve sosyal yaşamınıza olan etkisini göz ardı etmeden belirlenmesi daha doğru olacaktır. Bu konuyu daha detaylı şekilde birikim stratejisi başlığı altında sizlerle paylaşacağım.

 

Birikim Stratejisi Nasıl Olmalı?

Birikim stratejisi oluşturmadan önce birikim oranımızı belirleyelim. Peki, birikim oranımızı neye göre belirleyeceğiz? Her insanın maddi sorumlulukları farklı olabilir. Bu sebepten dolayı her birey için aynı birikim formülünü uygulamak doğru olmaz. Bu sebeple maddi sorumluluklarımıza göre kendi birikim stratejimizi oluşturacağız.

Bir evin geçiminden sorumluysanız, ailenizin maddi ihtiyaçlarını siz karşılıyorsanız, gelirinizin 1/10’u gibi cüzzi bir miktarı düzenli olarak birikim yapmanızı tavsiye ederim. Gelirinizin 1/10’u hayat standartlarınızda büyük değişikliklere sebep olmaz. Bu sebeple sorumluluklarınızı yerine getirmenize engel bir durum oluşturmaz. Elinize geçen her 10 TL’nin sadece 9’u sizin, kalan 1 TL ise gelecekteki kendiniz için ayırdığınız tutar. Başlangıçta yüksek bir tutar gibi gelse de belli bir süre sonra alışkanlık edinmiş olacağınız için ve hızla büyüyen birikimi gördüğünüz için süreklilik sağlayacağınız bir sisteme dönüşecektir.

Maddi sorumluluğunuz yok veya çok az ise gelirinizin en fazla 1/5’i ile birikim yapmanızı tavsiye ederim. Daha büyük birikim oranları sürdürülebilir olmayabilir. Bu birikim oranını uyguladığınızda kalan miktar maddi sorumluluğunuz çok az olduğu için sizi tatmin edecektir. Ayrıca birikimden kalan miktarla sonraki gelirinizi alana kadar yaşamsal ve sosyal faaliyetlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebileceksiniz. Maddi sorumluluğun az olması maddi anlamda sağlam ve hızlı bir başlangıç için güzel bir fırsat olabilir. Bu durumu iyi değerlendirmeniz gerekir çünkü ne olursa olsun günün birinde maddi anlamda sorumluluk almanız gerekecektir. O gün geldiğinde finansal anlamda güçlü ve hazırlıklı olmak işlerinizi çok kolaylaştırır.

Tüm bu stratejileri geliriniz doğrultusunda yaşadığınızı varsayarak sizinle paylaşıyorum. Aksi taktirde, ne yazık ki günümüzde asgari ücretin temel sosyal faaliyetlere bile yeterli olmayacağının farkındayım. Burada yapmak istediğim önümüzdeki zorlu koşullara uygun ve aynı zamanda bizi de fazla yıpratmadan olumlu sonuçlar alabileceğimiz stratejileri sizinle paylaşmak. Burada sizinle paylaştığım fikirleri kendim uygulamaktayım ve faydasını görmediğim hiçbir fikri sizinle paylaşmadım.

Birikim üzerine birkaç kitap tavsiyesi de vermek istiyorum. Bence en anlaşılır kitap Babil’in En Zengin Adamı adlı kitaptır. Hem kısa hem nettir. Anlaşılır düzeyde olduğu için herkes tarafından okunabilir. Orta seviye borsa ve yatırım üzerine Peter LYNCH’in kitaplarını tavsiye ederim. Teknik konuları basit ve anlaşılır seviyede anlatıyor. Biraz daha akademik ve temel kaynaklar arıyorsanız başlangıç için Keynes’in Genel Teori adlı kitabını tavsiye edebilirim. Bu kitaplar sayesinde sistemin ve paranın işleyişini öğrenebilir kendinize uygun finansal bir tutum sergileyebilirsiniz.

Birikimi Verimli Şekilde Kullanmak

Birikimler öncelikle değerini koruyacak şekilde biçimlendirilmelidir. Enflasyona yenik düşecek para birimlerini tercih etmemeliyiz. Bunun yerine daha stabil, tüm dünyada geçerliliği olan para birimlerini birikim yapmak için kullanmalıyız. Basit bir örnek durumu şöyle anlatıyım. Ev almak için her ay 1000 birim para biriktiriyorsunuz. Almak istediğiniz ev ise 100.000 birim. Bu durumda evi almanız için 100 ay birikim yapmanız gerekecek. Bu hesaptaki yanlış 100 ay sonra evin hala 100.000 birim para olacağını düşünmek. Enflasyonu olan bir birimde birikim yaparsanız karşılaşacağınız en muhtemel sorun bu durumdur. İşte tam bu sebeple aklınıza yatan ve uzun vadede geçerliliğini koruyacak para birimlerini, birikimlerinizde kullanmalısınız.

Enflasyona karşı önlemimizi aldık ve birikimimiz belirli bir seviyeye ulaştı. Artık birikimimiz büyüdü ve yatırıma dönüşme zamanı geldi. Uzun vadede kendi kendine kazanan, bir kısmı az riskli, bir kısmı riskli olarak değerlendirilecek bir strateji ile pasif gelir oluşturmak için kullanılmaya hazır durumda. Yatırım stratejisi ve yatırım üzerine temel konuları  bir başka makalede sizler ile paylaşacağım.

1 thought on “Neden Birikim Yapmalıyız?”

  1. Gerçekten düşünülmüş emek verilmiş bir makale yarın gelip zamanım olursa devamını okuyacağım, iyi geceler,iyi uykular.

    Reply

Leave a Comment