Paramı Nereye Yatırmalıyım

Paramı Nereye Yatırmalıyım

Yıllardır biriktirdiği parasını en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler internet üzerinden paramı nereye yatırmalıyım sorusunun cevabını arıyor. Türkiye’de milyonlarca vatandaş, uzun yıllar boyunca çalışıp elde ettikleri birikimlerini yatırabilecekleri farklı yatırım araçlarını tercih ediyor. İşte 2021 yılında yatırım yapılabilecek en iyi yatırım yöntemleri…

Parami Nereye Yatirmaliyim
Paramı Nereye Yatırmalıyım

Altın Yatırımı Kar Sağlar Mı?

Yatırım dünyasında güvenilir liman olarak bilinen altın yatırımı, ülkemizde de yaygın bir şekilde yapılır. Kısa zamanda iniş ve çıkışlar olsa da altın fiyatları uzun vadede her zaman karlı olmuştur. Altın başta olmak üzere diğer kıymetli metallere yatırım yapanlar, paralarının ve birikimlerinin değer kazanmasını sağlayabilirler. Güvenilir bir yatırım aracı olan altın sadece vatandaşlar tarafından değil dünyaca ünlü markalar ve şirketler tarafından da güvence olarak satın alınır.

Döviz Yatırımı Kazandırır Mı?

Türkiye’de son yıllarda en çok yapılan yatırım tercihleri arasında döviz yatırımı gelir. Bankalarda döviz hesabı açarak dövize yatırım yapmak son derece kolaydır. Dolar ya da Euro satın alarak yatırım yapan kişilerin sayısı oldukça fazladır. Yıllara göre dolar kurunda yaşanan değişimlerin hız kazanması nedeniyle vatandaşlar parasını dolara yatırarak değerini korumak veya kazanç elde etmek isterler. Doların her zaman yükselmese bile uzun vadede sürekli değer kazanması dikkatlerden kaçmamalıdır.

Mevduata Yatırım Nasıl Yapılır?

En garantici gelir elde etmek isteyen kişiler, birikimlerini değerlendirmek için Türk Lirası mevduat ürünlerini tercih ederler. Mevduat kazancı ile birikimlerin değerlenmesi mümkündür. Ancak bu süreçte enflasyon oranlarına uygun mevduat faizi veren bankalar tercih edilmelidir. Aksi halde enflasyonun yükselmesiyle birlikte mal ve hizmetlerin fiyatları artarken paranın yeterince getiri sağlamaması durumunda yatırımcılar zarar edebilirler. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için vadeli mevduat yatırımı garantili de olsa doğru hesaplama yapılmasında fayda vardır.

Borsada Hisse Senedi Almak Kazandırır Mı?

Borsa İstanbul, son dönemde hareketli bir grafik çizse de yatırımcılar için her zaman cazip bir alan olmasıyla dikkat çekiyor. Borsa ve hisse senedi en fazla risk taşıyan yatırım grupları arasında ye alır. Bu yüzden risk algısı yüksek olan yatırımcılar birikimlerini değerlendirmek için Borsa İstanbul tercih edebilirler. Paramı nereye yatırmalıyım diye soranlar borsa endeksi düşmüşken güvendikleri şirketlerin hisse senetlerini satın alıp yükselmesini bekleyebilirler.

Emlak ve Gayrimenkul Yatırımı

Türkiye’de parası olanın yıllardır vazgeçmediği ve en çok değerlendirdiği yatırım tercihi emlak ve gayrimenkul yatırımıdır. Gayrimenkule yatırım yapmak isteyen kişiler öncelikle yaşadıkları bölgelerde emlak fiyatlarının son yıllarda ne kadar yükseldiğine dikkat etmelidir. Son yıllarda sanatçılar ve benzeri kişiler de kazançlarını garanti altında tutabilmek için değerli yerlerden emlak yatırımı yapmalarıyla dikkat çekiyor. Gayrimenkul yerine ve değerlenme hızına göre belirli bir zaman zarfında 3 katına çıkabilir.

Repoya Yatırım Nasıl Yapılır?

Kısa dönemli bir menkul kıymetin belirli bir süre sonra ilk satıcı tarafından geri alınması işlemine repo adı verilir. Repoya yatırım yapmak son dönemde birikimlerini değerlendirmek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Repo işlemlerine konu olan menkul kıymetler arasında şunlar yer alır:

  • devlet tahvilleri,
  • hazine bonoları,
  • banka bonoları,
  • banka garantili bonolar,
  • kamu ortaklığı idaresi
  • toplu Konut idaresince ihraç edilen borçlanma senetleri
  • borsa işlem gören borçlanma senetleri

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Yatırımı

Türkiye’de son yıllarda en çok dikkat çeken yatırım araçları arasında Bireysel Emeklilik Sistemi yani BES gelir. BES’e yatırım yapmanın pek çok yöntemi vardır. BES’e yatırım yapmak karlı mı diye araştıran kişiler için bu yatırım değerli görülür. BES’e yatırım yaparken en büyük avantaj yüzde 30 devlet desteğidir. Bu oran ilk olarak yüzde 25 olarak açıklanmış ama son düzenlemelerin ardından yüzde 30’a çıkarılmıştır. Devlet katkılı BES yatırımı sayesinde azımsanmayacak bir kazanç elde edilebilir.

Yatırım Fonu Almak Karlı Mı?

Halktan topladıkları paralar karşılığı yerli ve yabancı hisse senetleri, altın veya hazine bonosu gibi sermaye piyasası araçlarından oluşturdukları portföylere yatırım yapan fonlar yatırım fonudur. A tipi ve B tipi fonlar vardır. A tipi fonlar hisse senedi içerdiği için fiyat dalgalanmalarından çok fazla etkilenir. B tipi yatırım fonları ise gelir vergisine tabidir ve %11 stopaj ve fon payı kesintileri yapılır. Paramı nereye yatırmalıyım diye araştıranlar birikimlerine göre yatırım fonu almayı düşünebilirler.

En İyi Yatırım Araçları Nelerdir?

1 thought on “Paramı Nereye Yatırmalıyım”

  1. Bu konuda benim gibi her kesde ne yapacagini dusuniyordyr tabi elindeki parayi nereye yatirmali yada ne yapmali kafalar cok karisik bu durumda gerci yatiracak para yokta olursa diye

    Reply

Leave a Comment