Sararan Halı Temizleme Nasıl Yapılır?

Sararan Halı Temizleme Nasıl Yapılır?

Halılar çeşitli nedenlerden dolayı sararabilmektedir. Sararan halılar ev sahiplerinin canını sıkmakta ve kötü bir görüntü sunmaktadır. Bu kötü görüntüden bir an önce kurtulmak isteyen kişiler sararan halı temizleme nasıl yapılır sorusunu sormakta ve cevap aramaktadırlar. Sararan halının temizliği titizlikle uygulandığında iyi sonuçlar vermektedir. Sararan halınızı temizlemek için öncelikle aşağıdaki malzemelere sahip olmanız gerekmektedir.

  • Su
  • Hidrojen peroksit
  • Kâse
  • Temiz bez

Bu malzemeleri edindikten sonra sararmış halınızı temizleyebileceğiniz bir alana alarak aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.

  • 1 çorba kaşığı kadar hidrojen peroksit, bir bardak su ile karıştırılmalıdır.
  • Bu karışımı temiz bir bez yardımı ile halının sararmış bölgesine uygulamalısınız.
  • Durulama işlemini temiz ıslak bir bezle gerçekleştirmelisiniz.

Halınızın boyutuna göre su ve hidrojen peroksit miktarını artırabilirsiniz. Eğer halınızdaki sarılık yoğun ise daha büyük miktarda hidrojen peroksit kullanabilirsiniz. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra halınızı her yandan hava alabilecek şekilde bir kenara koyunuz. Sarılık geçene kadar bu işlem tekrarlanabilmektedir.

Sararan halınızı doğal yollarla beyazlatmak istiyorsanız sıcak limonlu su ve ılık karbonatlı su da kullanmanız mümkündür. Bunlardan herhangi birini tercih ederek halınızı silebilirsiniz. Kuruduktan sonra halınızdaki sarılıkların giderildiğini görmeniz mümkündür. Eğer tek başınıza bu sarılıklardan kurtulamıyorsanız işin profesyonelleri olan halı yıkamacılardan destek alabilir ve onlara durumu anlatarak bu sarılıklardan kurtulmak istediğinizi belirtebilirsiniz.

Sararan Halı Temizleme Nasıl Yapılır?
Sararan Halı Temizleme Nasıl Yapılır?

Halı Neden Sararır?

Bazı zamanlarda halıların sararması durumu ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Halıları sararan kişiler halı neden sararır sorusunu sormakta ve cevap aramaktadırlar. Halıların sararması başta bakteriler ve sigara dumanı olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Aşağıda bu nedenler sıralanmıştır.

  • Halı üzerine sürekli yiyecek ve içeceklerin dökülmesi
  • Halıyı doğru şekilde ve yeterince temizlememek
  • Halının bulunduğu oda içerisinde yoğun sigara dumanının bulunması
  • Halı üzerinde bulunan bakteriler
  • Kullanılan böcek ve sinek ilaçları
  • Evcil hayvanların varlığı

Yukarıda yer alan nedenlerden dolayı halılar sararabilmektedir. Bu durumlara dikkat ederek halılarınızın sararmamasını ve orijinal renginde kalmasını sağlamanız mümkün olmaktadır. Aksi takdirde halınız sarardığı için sürekli yıkama ihtiyacı duyabilirsiniz.

Halı Yıkandıktan Sonra Neden Sararır?

Halılar bazen yıkandıktan sonra da sararma gösterebilmektedir. Bunun nedenini merak eden kişiler halı yıkandıktan sonra neden sararır sorusunu sormaktadırlar. Bunun belli başlı nedenleri vardır. Bu nedenlerin kaynağı ise halıyı doğru bir şekilde yıkamamaktır.

  • Halı yıkandıktan sonra suyu iyice sıkılmazsa veya durulanmazsa sararma meydana gelmektedir.
  • Halı yıkarken kullanılan halı şampuanlarının içeriği yüzünden halı sararabilmektedir. Bu nedenle halı şampuanı satın alırken kaliteli ürünler tercih edilmelidir.
  • Halı kurutulurken içerisinde bir miktar su kalması da sararmaya neden olabilmektedir.

Halınızı yıkadıktan sonra sararma meydana geliyorsa bu durumlara dikkat etmeli ve bu hatalardan uzak durmanız gerekmektedir. Yaygın olarak yapılan bu hatalardan uzak durmanız durumunda halınızın yıkandıktan sonra sararmadığını fark edeceksiniz.

Yıkanan Halının Sararması Nasıl Geçer?

Halıyı yıkadıktan sonra sarardığını fark eden kişiler yıkanan halının sararması nasıl geçer sorusunu yöneltmektedirler. Yıkanan halının sararmasının giderilmesi için bazı çözümler vardır. Bunlardan en yaygın olanı ise sıcak limonlu su kullanımıdır. Bir kabın içerisindeki sıcak suya bir miktar limon suyu sıkarak sararmaları bu şekilde silebilirsiniz.

Halı sararmasını gidermenin bir diğer yolu ise karbonat olarak karşımıza çıkmaktadır. Sıcak veya hafif ısınmış suya biraz toz karbonat ekleyerek halıdaki sararan bölgelere titizlikle sürebilirsiniz. Halı kuruduktan sonra sarı lekelerin kaybolduğunu görmeniz mümkündür. Bu işlemleri titiz bir şekilde yapmanız gerektiğini lütfen unutmayınız.

1 thought on “Sararan Halı Temizleme Nasıl Yapılır?”

Leave a Comment