Türk vatandaşlığıyla Amerika’da yaşamak

Türk Vatandaşlığıyla Amerika’da ve Diğer Avrupa Ülkelerinde Ömür Boyu Nasıl Yaşanır?

Amerika Vatandaşı olmadan, sadece 6 ayda bir Amerika’ya giriş yaparak diğer Avrupa ülkelerinde de yaşayabilmek mümkün mü? Amerika’da 3-4 yıl kalarak Amerikan Vatandaşı olabilir miyim? Elbette. İşte Amerika’da ömür boyu yaşayabilmeniz ve ilk 6 ay maaş alarak Amerika’da kalabilmeniz için yapmanız gerekenler…..Amerika’da yaşamak, çalışmak veyahut okumak sizin de mi hayaliniz? İşte söz konusu hayalinizin kapılarını açacak anahtar: Green Card

Green Card Nedir? Ayrıcalıkları Nelerdir?

Green Card; Amerika’da ömür boyu yaşama, çalışma iznine sahip olabileceğiniz ayrıcalıklı bir karttır. Genellikle Amerika’ya gitmek isteyenlerin başvurduğu ilk yöntemdir. Söz konusu karta sahip olan kişinin eşi ve 21 yaşından küçük çocukları da Green Card ayrıcalıklarından faydalanabilir. Bu karta sahipseniz, Amerikan Vatandaşı haklarına da sahipsiniz demektir.! Amerika Hükümeti tarafından, her yıl Ekim ayında başlayan Kasım ayında sona eren ve Mayıs ayında sonuçları açıklanan DV Lottery adlı çekiliş ile Green Card diğer bir adıyla Yeşil Karta sahip olmanız mümkün.  Bu karta sahip olabilmeniz ve çekiliş ile size çıkabilmesi için önemli üç noktaya dikkat etmelisiniz;

1) Sabıka kaydınızın bulunmaması

2) Sicilinizin temiz olması

3) Lise mezunu olmak ( Eğer lise mezunu değilseniz son 5 yıl içinde uzmanlık gerektiren bir işte 2 yıl aralıksız olarak çalışmış olmanız gerekir)

Green Card’a sahip olmanız için ingilizce bilmenize gerek yoktur. Yukarıdaki şartlar yeterlidir. Başvuruyu kendiniz DV Lottery sitesinden yapabilir veyahut bir danışmanlık şirketi yardımıyla da yapabilirsiniz. Ancak bu konuda dikkatli olmanız gerekir. Bazı danışmanlık şirketleri ek ücretler isteyerek size pahalıya mal olabilir.

Green Card’a sahip olmanız için Pasaport da çıkarmanız gerekir. Ama öğrenci iseniz bu süreç daha az yorucu ve daha az maliyetli olacaktır.

Green Card yapılan araştırmalara göre Türkiye’de yaklaşık 1500-2000 civarı kişiye çıkmaktadır. İmkansız diye bir şey yoktur, mutlaka şansınızı denemelisiniz. Ayrıca başvuru için dil bilmenize veyahut herhangi bir ücret ödemenize de gerek yoktur.

Diyelim ki Green Card çekilişi sonucu olumlu dönüş aldınız ve size Green Card çıktı. Asıl süreç işte burada başlıyor. Öncelikle Bankanızda belirli bir miktarda para (dolar) bulunması lazım. Oraya gittiğinizde geçinebileceğinize kendinizi inandırabilmeniz lazım. Nacizane tavsiyem gitmeden önce kalacak yer ve çalışacağınız işi ayarlayın. Kimi duyumlarıma göre gittiğiniz ilk 6 ayda size işsizlik maaşı bağlanıyormuş ve kalacak yer ayarlıyorlarmış ( danışma şirketinin söylemi) ama pek sanmıyorum. Türkiye’de gitmeden önce vize alacağınız zaman size sordukları ilk şey ‘ What do you do? ‘ olunca ve orada nasıl geçineceğinizi sorduklarında bunun olmayabileceğini de söyleyebilirim. Ancak orada asgari ücret ile çalışabileceğiniz bir iş bulabilirseniz ( saatlik 12-15 dolar) çok rahat geçinebilir hatta arabanızı bile 2-3 ayda alabilirsiniz.

Kalacak yer sorununu ise airbnb sitesinden ayarlayabilir, uygun fiyatlara oda/ev kiralayabilirsiniz. Söz konusu sitede bazen aileler kendi evlerinde odalarını kiralıyor ve banyo/ mutfak ortak kullanım alanı oluyor. Bu durumdan rahatsız olabilecek biriyseniz iyice araştırmanızı öneririm.

Umarım yazdığım bilgiler faydalı olmuştur. Green Card çekilişine katılmayı unutmayın, umarım şanslı kişilerden biri de siz olursunuz.!

2 thoughts on “Türk vatandaşlığıyla Amerika’da yaşamak”

  1. Bilgilendirici bir yazı olmuş.bende yurtdışına gitmek için araştırma yapıyordum.Bu yazı beni epey bilgilendirdi teşekkürler

    Reply
  2. Arkadaşlar ben bu şiteyi geliyorum ve geziniyorum canımın sıkıntısını gideriyorum kesinlikle gelin ve gezinin derim tek kelimeyle harika ve muhteşem bir site kesinlikle tavsiye ediyorum gelin ve sitede birkaç dakika gezinin canınızın sıkıntısını giderin ven gideriyorum ve sizede tavsiye ediyorum kesinlikle gelin ve canınız sıkıntısını giderin derim tek kelimeyle harika ve muhteşem bir site teşekkürler kesinlikle gelin ve gezini lin site içerisinde

    Reply

Leave a Comment