Web yazılımı kodlama ile para kazanmak

Web yazılımı kodlama ile para kazanmak

Merhabalar bügünkü yazımda sizlere web yazılımdan kolayca para kazanma evrelerine değineceğim.

Öncelikli olarak ne yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor Web sayfanızın içeriği ne olmalı? Bir tanıtım sayfası mı, cv odaklı (portfolio) bir sayfa mı yoksa herhangi bir konu mu.

Buna karar verdikten sonra karar verdiğiniz konu hakkında çeşitli farklı sitelere bakıp kendinize örnek alabilirsiniz. Gerek tasarım (frontend) gerek ise arka plan (backend) şeklinde. Şimdi siteyi web yazılımı ile nasıl yazabilir ve yayınlayabiliri onlara değinelim.

Kendiniz için kod editörü seçmelisiniz internet üzerinde birçok kod editörü bulunmakta kendinizi hangisinde daha rahat edecek şekilde hissederseniz onu kullanabilirsiniz. Editörlere ulaşmak için Google’ da kolay bir aratma yapmanız yeterli size popülaritesi yüksek ve çokça kullanılan birçok editörü gösterir. Editörümüzü seçtikten sonra sıradaki işlem algoritma yapısına değinmek.

Karar verdiğiniz site içeriği hakkında neler yapmak istediğinize ve sitenizde neleri yazdırmak neleri kullanıcılara göstermek veya göstermemek şeklindeki alanları kafanızda kurmanız gerekmektedir. Burada kesinlikle çok sağlıklı düşünmenizi öneririm çünkü yazdığınız kod karmaşık olursa işlemciniz daha çok yorulur ve bu da sitenizin performans kaybının düşüklüğnü gösterir. Mümkün olan en keskin ve en iyi algoritmaya yaklaşmaya çalışıp en az kodla istediğiniz verimi almak en mantıklı ve uygun olanıdır.

Şimdi ise web yazılımı ile sayfamızı basit şekilde hangi web dillerinde yazabiliriz onlara değinmek istiyorum. Öncelikle HTML bir sitenin kemik yapısıdır diyebilirim çünkü tüm yazılar ve bazı belli ana hatlar bunlara websitedeki fotoğraflar,horizontal line (yatay çizgiler), veya çeşitli bazı şeyler (renklendirmeler,hizalamalar) örnek olarak verilebilir ama bunları CSS ile yapmak daha mantıklıdır. HTML ana sayfanızda daha az karmaşık bir kod karmaşası olur ve işlemci hem CSS hem HTML sayfasından farklı kodları çekmez. Yani bu şekildeki stillendirmeleri CSS dosyanızda yapmanızı performans açısından öneririm.

CSS mantığına da birazcık değinmek isterim açtığınız bir web sayfasında gördüğünüz renklendirmeler,farklı şekiller, animasyonlar ve aklınıza görsellik dendiğinde gelen her şey CSS ile yazılabilmektedir. HTML etiketleriniz içerisinde belirttiğiniz class veya id isimlerine göre istediğiniz alanı istediğiniz şekle sokmanız mümkün. Front end developerlik denen görsel boyut yazılımında bunlar çok önemlidir çünkü artık eski şekilde CSS kodları yazmak yerine framework dediğimiz kolaylaştırıcı araçlar sayesinde hem uzun uzun kod yazma karmaşasından kurtulmuş olup hem de Website güvenliği vs. işlemlerinizden kolayca kurtulmanızı sağlayabilir. (Bootstrap Tailwind CSS vb.)

Konu başlığımda basit kazanma evreleri dediğim için detaylarına çok girmek istemiyorum sitenizde farklı animasyonlar veya daha farklı arkaplan işlerinde size çokça kolaylık sağlayan JavaScript de asla göz ardı edilmemelidir ama başlangıç seviyesinde bir site yapımına değindiğim için JavaScript e değinmeyi düşünmüyorum belki diğer yazılarda değinirim.

Bu zamana kadar anlattığım her şey sadece görsel boyuttaki tasarıma yönelik şeylerdi. Yani yazdığınız bir websitede bir butona tıkladığınızda ayrı bir sayfa içerisinde sayfa açılması veya daha farklı dinamiklik sağlayan özellikler eklemek isterseniz bazı backend dillerini öğrenmeniz gerekmektedir. Bunlar sizi çok yormaz başlangıç seviyesi için. Peki nedir bu diller ?

PHP ile başlamanızı öneririm daha çokça backend dili vardır ama en kolay haliyle php ile çalışmanız sizin için daha mantıklı olacaktır. Başlangıç seviye eğitimleri için udemy veya YouTube benzeri platformlardan çokça eğitim videosuna göz gezdirebilirsiniz. Konu başlarında değindiğim editörde çalışabilirsiniz.

Son olarak da bir veritabanı ihtiyacımız kaldı. PHP ile yazılan sitelerde ve basitçe şekline değindiğimiz için MySQL gayet yeterli bir veritabanıdır. Veritabanı mantığında bazı satır ve sütünlar olur ve sitenizdeki veriler oralarda saklanır. Şöyle bir örnek verebiliriz:

Mesela yazdığınız web sitesinde üyelik sistemi mevcut yani kullanıcılar dilediğince hem üye olup hem de giriş yapabiliyorlar. Bunun için veritabanınızda (db) üyeler adında bir sütun oluşturun. ve bunlara bazı satırlar ekleyelim bunlar da şöyle olabilir:

kullanıcı_id, kullanıcı_adi, kullanıcı_mail, kullanici_tel

Yazdığınız web sayfası kodları dahilinde veritabanı bağlantınızı yaptığınızda ve kullanıcı giriş ekranında kullanıcı üye olmak veya giriş yapmak istediğinde veritabanımızdan bu gördüğümüz satırlar sorgulanacak(giriş yapıyorsa kulanıcının varlığı – yokluğu veya giriş bilgilerinin doğru olup olmadığı sorgulanacak. Üye oluyorsa bu belirttiğimiz veritabanındaki satırlara yeni üye kaydı yapılıp bu veriler veritabanında tutulacaktır.) Ve ona göre bir çıktı dönecektir.

Bu mantıkla E-ticaret siteleri veya içerisinde dinamiklik olan çokça websitesi yazılabilir.

Ben bu yazımda sizlere izlemeniz gereken yoldan bahsetmek istedim, daha detay veya içeriklerin derinliği için biraz araştırma yapmanızı öneririm ama bu şekilde bir web sayfası kodlayıp hosting – domain(alan adı) alıp yayınlamanız mümkün. Bunlara da daha farklı bir yazıda değinebilirim.

Şimdi sıra paza kazanma boyutunda. Bunun için yaptığınız siteyi başkalarından önce sizin beğenmeniz ve güvenmeniz gerekir, işiniz iyiyse ve sağlamsa zaten mutlaka bir şekilde size maddi getiri sağlar.Yapılan siteyi çeşitli reklamlar alıp siz yayınlayabilirsiniz veya satabilirsiniz. Bunlar için çokça platformlar mevcut (bionluk,freelancer,fiverr vb.) hangisi size daha uygun gelirse oralardan istenilen ihtiyaçlara bakıp kendiniz oraya freelancer olarak çalışabilirsiniz veya siz elinizdeki şeyi oralarda diğer kullanıcılara tanıtabilirsiniz.

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim, iyi araştırmalar.

6 thoughts on “Web yazılımı kodlama ile para kazanmak”

  1. Yazilima baslamak istiyorum ama cok vaktim yok. Nasil baslayacagim konusunda yardimci oldu. CSS ogrenmek istiyorum!!

    Reply
  2. Burada kesinlikle çok sağlıklı düşünmenizi öneririm çünkü yazdığınız kod karmaşık olursa işlemciniz daha çok yorulur ve bu da sitenizin performans kaybının düşüklüğnü gösterir. Mümkün olan en keskin ve en iyi algoritmaya yaklaşmaya çalışıp en az kodla istediğiniz verimi almak en mantıklı ve uygun olanıdır.

    Reply
  3. Web yazılımı kodlama ile para kazanma ile ilgili son derece faydalı ve güzel bir yazı olmuş diyebilirim.

    Reply

Leave a Comment