Zabıt kâtipliğine girişte sıkça sorulan sorular

Zabıt kâtipliğine girişte sıkça sorulan sorular (İnce detaylar)

En çok karşılaşılan veya en çok işe yarayacak sorular

Soru: Hangi klavye ile sınav yapılıyor?

Bu çok net cevabı olmayan bir soru olmakla beraber adliyelerde zabıt katipleri tarafından genellikle a4 tech ve fujika markalarının uygun fiyatlı olan modelleri kullanılır, klavye çeşitleri genellikle ne çok sert ne de çok yumuşaktır, ayar ve yardımcı tuşların en az olduğu markaların en minimal tuşlu klavye çeşitleri kullanılır. Genellikle A4 Tech veya Fujika markalarının uygun fiyatlı kablolu modellerini tercih edebilirsiniz bu markalara ulaşamıyorsanız görsellere bakarak veya zabıt katipliği yapan kişilere sorarak benzer klavyelerle sınava çalışabilirsiniz.

Zabit katipligine giriste sikca sorulan sorular
Zabıt kâtipliğine girişte sıkça sorulan sorular

 

Soru: Q Klavye mi F Klavye mi?

Her ne kadar internette artık sadece f klavye ile sınava girilebilecekmiş gibi haberler çıksa da henüz böyle resmi bir detay bulunmamakta zabıt katipliği klavye sınavına hem q hem de f klavye ile girilebilmektedir. Bunu başvuru aşamasında belirtmeyi lütfen unutmayınız. Yine bir soru olarak q veya f klavye yazdığınıza bakılmaksızın aynı sıralamaya dâhil edilirsiniz.

Soru: Hangi metinlerden klavye sınavı yapılır?

Eskiden metinleri ilk defa sınavda görüyor olsak da son yıllarda adalet bakanlığı önceden sınavda kullanılacak metinleri önceden yayınlıyor. Bu sorunuza cevap olarak sınav ilanından sonra duyuruları takip ederseniz metinleri indirebilir önceden bu metinlere çalışabilirsiniz. Yargıtay ve Danıştay kurumlarında zabıt katipliği sınav metinleri ise ilanlara göre farklılık göstermekte bazen metinler önceden paylaşılabilmektedir, ancak her durumda metinlerin önceden yayınlanıp yayınlanmayacağı detay olarak sınav ilanında paylaşılmaktadır.

Soru: 3 Dakikada 90 Yazmak Yeterli mi?

En alt sınır bu olsa da eğer zabıt katipliği sınavına katılan herkes çok yüksek yazmışsa alt baraj 90 kelimenin daha üzerinde kapatabilir, burada sınırı belirleyen detay sınava çağrılacak kişi sayısında en yüksek yazan kişiler sıralandığında, bu listede en az yazan kişi alt sınırı belirlemiş olur. Örneğin 100 kişi çağrılacaksa fazla yazandan az yazana doğru sıralama yapıldığında 100.kişi kaç yazmışsa ve bu sınır 90 kelimeden fazlaysa zabıt katipliği sınavında en alt limiti belirlemiş olur.

Soru: Sınavlara hangi tür kıyafetler ile gidilmeli?

Eğer bu işleri veya ilgili detayları az-çok biliyorsanız bu soruyu lütfen yadırgamayınız, çünkü yeni mezun veya adliye veya zabıt katipliği ile hiç ilgisi olmayan kişiler başvurabiliyor. Örneğin herkesin sivil ve rahat giyindiği yerde takım elbise giyebiliyor. Çok uzatmadan sorumuzu cevaplayalım klavye sınavına gelirken takım elbise giymemeliyiz, giyersek kimse neden giydin demez ancak 100 kişinin içinde tek takım elbiseli olabiliriz. Mülakat aşamasında ise tam tersi şık bir takım elbise, kravat giyerek saçlarımız taralı ve

1 thought on “Zabıt kâtipliğine girişte sıkça sorulan sorular”

  1. Zabit katibi olmak ve aklinda soru isareti bulunanlar icin açıklayıcı kisa bir ozet niteliğinde yazi…

    Reply

Leave a Comment