4 Milyon Haneye Ayda 600 TL Destek Verilecek

4 Milyon Haneye Ayda 600 TL Destek Verilecek

Ekonomik sıkıntıların ve enflasyonunun artışı nedeni ile Türkiye Aile Destek Programı faaliyete geçiyor. Fert geliri asgari ücretin üçte birinden az olan hanelere 1 yıl boyunca ayda 3 farklı konseptte düzenli maaş ödenecek. Bakan Derya Yanık bu konudaki müjdeyi verdi. Yoksul aileler başvuruları bugün başlayan 1 yıllık desteği almaya başlayacak. Verilere göre 4 milyon hanenin ekonomisine katlı sağlayacak olan bu program; 3 farklı segmentte verilecek. Hane geliri dikkate alınarak, hanelere ayda 450 TL, 550 TL ve 600 TL olarak yardım yapılacak.

Yardım Ne Kadar Sürecek?

Yardım programı, 12 ay boyunca her ay destek verilerek sürecek. 12 ayın bitiminde bu program da bitecek.

Türkiye Aile Destek Programına başvurular Nasıl Yapılacak

Hiçbir geliri olmayan ve geçim sıkıntısı yaşayan Herkes e-devlet üzerinden arama butonuna Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yazarak açılacak olan “”Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu”” sekmesine tıklayacak, ardından gelen formu doldurarak başvurusunu tamamlamış olacak. Bu başvuru geliri olmayan yoksul aileler için geçerli olacak. An itibari ile bu başvuruyu yapanlar için sistemde büyük bir yığılma olduğu için yaşanan yoğunluk nedeni ile işlem sıraya alınabilir. Ancak yoğunluk geçtiğinde başvuranların karşısına, başvuranların doldurabileceği bir form gelecektir.

4 Milyon Haneye Ayda 600 TL Destek Ne Zaman Verilecek

4 milyon yoksul hane için başvurular değerlendirilecek ve gelirleri kontrol edildikten sonra yardıma hak kazananlar, yardımdan faydalanabilecek. Emekliler, sigortalı çalışanlar, maddi durumu iyi olanlar başvursa da sistemde sigortalı oldukları ve düzenli maaş aldıkları için başvurular olumsuz sonuçlanabilir. Hiçbir geliri olmayan haneler için ise gerekli kontroller yapıldıktan sonra 1 yıl boyunca destek paketinden yararlanma imkanı sunulacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Diğer Yardımları

Doğum yardımı: Bu yardım 15.05.2015 tarihinden sonra doğanlar için “doğum yardımı” programı uygulanmaktadır. Bu yardım mavi kart sahiplerine de yapılmaktadır. Doğan il çocuk;  300 TL ikinci çocuksa  400 TL alırken  sonraki çocuk için 600 TL yardım yapılıyor. Bu programa anneler başvurabiliyor.

Çoklu Doğum Yardımı : Geliri olmayan ailelerin 0-2 yaş aralığı çocukları varsa bu haneler için bakım ihtiyaç desteği veriliyor. Bu miktar ayda 215 TL olarak belirlendi.

Dul Kadınlar İçin Destek: Eşi ölmüş olan ve sosyal güvencesi olmayan bireyler için de 3294 sayılı kanun kapsamında ayda 500 TL yardım yapılmaktadır.

Öksüz ve Yetim Yardımı: Anne babası birden veya anne babasından biri vefat eden çocuklar için, devlet 3294 sayılı kanun kapsamında ayda 300 TL yardım sağlamaktadır. Yardımlardan biri de muhtaç asker aileleri için yapılmaktadır. Asker evli ise eşi evli değilse anne-babasına ayda 500 TL yardım yapılmaktadır. Bu yardım görev süresince verilmektedir. Muhtaç asker çocuklarına da ayda 200 TL yardım yapılmaktadır.  Ailelere terör zararı yardımları adı altında bir yardım programı daha sunulmaktadır. SYD vakıfları aracılığı ile yapılan bu yardım 18 yaş üstündeki aile bireyleri için olup ayda hane başına 1.200 TL olarak belirlenmiştir. Programlar arasında işe başlama yardımı adı altında yapılan bir yardım da var.  İŞKUR çalışabilecek durumda olanları iş görüşmesine göndermektedir. Bunlar arasında sosyal güvencesi olan bir işe girenler, işe başlama desteği alabiliyor. İşe başlangıç tarihinden 60 gün geçmeden başvuru yapıldığında, asgari ücretin üçte biri kadar yardımı alabiliyorlar.

Barınma gıda başlığı altında, gıda yardımları olarak geçen bir yardım türünden daha bahsedelim. Yine 3294 sayılı kanuna göre hazırlanan program, ramazan ayında ve kurban bayramında ( hemen öncesinde)  başta olmak üzere ihtiyaç olduğu müddetçe yoksul ailelere gıda yardımını içeriyor. Sıcak yemek şeklinde verilen bir hizmet daha var. Yemek yapma imkanı olmayan veya bu araçlara sahip olmayan yoksul aileler için, aşevi hizmetinin verildiği illerde ve ilçelerde düzenli olarak sıcak yemek verilmektedir. Bunların dışında yakacak yardımı olarak ihtiyaç sahiplerine her yıl belli bir ayda kömür yardımı yapılmaktadır. Düzenli sosyal yardım alanların faydalanabileceği bir de elektrik yardımı var. Aile 3 kişilik ise ayda 100 kW enerji parası alınmamakta, aile fertleri 5 ve üzerinde ise ayda 150 KW enerji bedeli devlet tarafından karşılanmaktadır.

Leave a Comment