Kripto Para Nedir?

Kripto Para Nedir?

Kripto paralar fiziksel olarak  varolmayıp, sadece dijital ortamda var olan sanal paralardır. Aslında internet  harcamalarında veya işlemlerinde kullandığımız paralarda sanal paradır ve çalışma prensibi kripto paralar ile aynıdır.  Kriptografi adı verilen sanal şifreleme ile güvence altına alınmış olup çifte harcama eylemi imkansız hale gelir.

Kriptografi Nedir?

Kısaca bir şifrelemedir. Okunulabilir veya değiştirilebilir olan veriyi istenmeyen kişilere engellemek veyahut gizlemektir.

Ne Zaman Ortaya Çıktı Bu Kripto Paralar?

Kripto paraların ilk çıkışı 2008 yılında “BİTCOİN” adı verilen sanal para ile bir grup tarafından  açık kaynak kodlarını paylaşarak sağlanmıştır ve zamanla uçtan uca şifrelenip, güvenli bir hale getirilmiştir. Aynı zamanda en değerli dijital para birimi ise namı değer “BİTCOİN” adlı sanal paradır.

Bu Kripto Paralar Neden Bu Kadar Değerli?

Bitcoin’in değerli olmasında bir çok sebep yatmaktadır. Fakat başlıca sebebi ise bir üst başlıkta belirttiğimiz gibi ilk kripto para birimi olmasıdır. Genel olarak kripto paraların değerli olmasının bir diğer sebebini anlamak için önce kripto paraların değerlerinin nasıl oynadığını öğrenelim. Öncelikle kripto paranın neden aniden düştüğünü ve aniden yükseldiğini sorarsanız, şu cevabı alırsınız; kripto paraya olan ilgi ne kadar fazlaysa, ne kadar çok satın alınırsa o kadar yükselir. Doğru oranda ne kadar az alım yapılırsa, alımlardan daha fazla satış oranı olursa o kadar düşük olur. Yani kripto paraların değerli olmasının bir diğer sebebi ilginin fazla olması ve bu ilginin çoğunluğu büyük çaplı şirketler tarafından olmasıdır.

Kripto Paralar Nasıl Üretiliyor? Nedir Bu Madencilik?

Kripto paraların üretimi de kendileri gibi dağıtık sistemler üzerinden gerçekleştirilmektedir. Yani kullanıcı bazlıdır. Kripto para birimlerinin üretim limitlerinin olduğunu da unutmamak gerek.

Üretim süreci madencilik yoluyla yapılmakta, fiziksel madencilik yapılmasa da matematiksel problemlerin çözülmesine dayanmaktadır. Yani işlem gücünüz ve internet bağlantınız varsa, kimseye bağlı olmadan madencilik görevlerini üstlenebilirsiniz.

Kripto Para ve Madencilik Yasal mı?

Her ülkeye göre farklılık göstermektir. Her ülkenin kendine ait kuralları olduğu gibi  bu konuda da belli kuralları vardır. Bazılarının yasal statüsü belirsizdir. Bazı ülkeler ise kripto para birimlerinin kullanımını yasaklamış veya kısıtlanmıştır. Bitcoin veya kripto para madenciliği suç değildir. İllegal bir durum yoktur.

4 thoughts on “Kripto Para Nedir?”

  1. İlk başlarda kimsenin onemsemedigi ve güvenmediği şimdi ise çok yüksek meblağlarla telavvuz edilen sanal paralar

    Reply
  2. Kripto para işine girmeden önce kesinlikle YouTube’da uzmanlarından videolar izlemenizi öneririm.

    Reply

Leave a Comment