Kredi Kartı Dönem Borcu

Kredi Kartı Dönem Borcu

Kredi kartı kullanıcılarının bilmesi gereken konulardan biri de dönem borcudur. Dönem borcu kısaca son ödeme tarihi belli olan ve belli aralıkta yapılmış olan harcamaların miktarını ifade eder. Ancak bu kadarla sınırlı değildir. Konu hakkındaki bazı terimleri bilmek dönem borcunu anlama konusunda daha da yardımcı olacaktır.

Kredi Karti Donem Borcu
Kredi Kartı Dönem Borcu

Issuer: Kısaca kredi kartını üreten firma demektir. Bir kredi kartının basımından müşterisine temsil edilmesine kadar yapılan işlemleri üstlenir. Bir nevi asistan olarak nitelendirmek mümkün.

Hesap Kesim Tarihi: Issuer tarafından belirlenen bir tarihtir. Bu tarih her ayın belli gününde kullanıcı için belli olan borcun bildirilmeden önce ekstre hazırladığı tarihtir.

Ekstre: Kelime anlamı dökümdür. Kredi kartı kullanıcılarının ne harcadıklarını ve ne kadar parayı ne için ödeyeceklerini gösterdikleri bildirim kağıdıdır. Bu döküm kâğıt olarak veya e posta yolu ile kullanıcıya gönderilebilir. Ancak kredi kartı kullanıcısının bunu bankaya bildirmesi gerekmektedir. Ekstre bilgisini SMS ile edinmek de mümkündür.

Dönem Borcu Nasıl Hesaplanır

Bir hesap dönemi içerisinde yapılan harcamalar borcun mahiyetini belirler. Bir dönem borcu hesap kesim tarihine kadar yapılan tüm harcamaları ifade edecek şekilde hesaplanır. Buna taksitler de dahildir. Ancak yalnızca hesap kesim tarihinden önce planlanmış ödeme talimatı verilmiş taksit tutarı buna dahil edilir. Diğer taraftan bu harcamalara o dönem içerisinde çekilmiş avans veya taksitli avans da eklenir. Taksitli avansın yalnızca o döneme ait taksiti buna dahil edilir.

Her kredi kartının belli bir limiti vardır. Banka ile sözleşmenizde bu limite göre yapılan harcamalara belli oranda faiz eklenerek borç hesaplanmaktadır. Ancak bu limitin artması üzerine eklenecek faizin de artması anlamına gelir.

Kredi kartı borcunda önceki dönem borçları da borca eklenecektir. Ayrıca ödenmemiş borçlar için gecikme faizi işlenecektir. Bir dönem içinde asgari tutar ödenmişse kalan borç üzerine gecikme faizi eklenmez. Ancak bu borç yeni dönemin borcuna eklenerek gösterilir ve bu döneme ait sayılır.

Asgari Tutar

Bu tutar bir dönem içinde ödenmesi gereken en az miktarı gösterir. Bu tutar da dönem borcuna göre hesaplanır. Genelde dönem borcunun yüzde otuzu olarak hesaplanan asgari tutarın ödenmesi halinde o dönem için borç sorumluluğu ortadan kalkar. Kalan borç diğer döneme aktarılır.

Bilinmesi Gerekenler

Bazen Issuer tarafından belirlenen hesap kesim tarihi kart kullanıcısının planları ile ters düşmektedir. Örneğin maaşını ayın ortasında alan biri için kredi kartı borç ödeme tarihi ay sonu olarak belirlenmiş olmaktadır. Bu gibi durumlarda kart kullanıcısının hesap kesim tarihini belirleme imkânı olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak ıssuer bunu belirlerken art niyete mahal vermemek adına bu değişiklik yapma işlemini yılda iki defa ile sınırlamıştır.

Kredi kartı kullanıcıları bir veya daha fazla ay olmak üzere borç erteleme imkanına sahiptir. Bu borç erteleme durumu bankaların politikaları ile belirlenir. Diğer taraftan müşterilerin hesap kesim tarihlerinde ciddi karışıklıklar olmaması için hesap kesim tarihini sık sık değiştirme olanağı verilmemiştir.

Bir borcun ödenmesi için belirlenen son kullanma tarihi üzerinden zaman geçmesi halinde gecikme faizi borca yansıtılır. Diğer dönemin hesap kesim tarihi üzerinden on gün geçmesi halinde borç hâlâ ödenmemişse kredi notunuzda ciddi oynamalar olacaktır. Bu oynamalar bankalardan kredi çekmenizi zorlaştırabilir. Ayrıca yasal süreçte çeşitli hukuki yaptırımlarla karşılaşmanız olası bir durumdur. Üç dönem üst üste borç ödenmemesi halinde yasal takip başlatılır. Hem hukuki problemlerle karşılaşırsınız hem de diğer bankalardan kredi çekme talebiniz reddedilebilir.

https://taskpara.com/blog/yatirimsiz-para-kazanma/

Leave a Comment