KYK Öğrenim Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

KYK Öğrenim Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öğrenim kredisi yükseköğrenim öğrencilerine öğrenim hayatın boyunca verilen ve her ay ödenen belli miktar borç paradır. Ancak bu para hiçbir şekilde kullanan kişiye zorunlu hizmet yükümlülüğü yüklemez. Diğer taraftan bu uygulamanın amacı öğrencinin öğrenim hayatı boyunca hem maddi olarak desteklenmesi hem de sosyal ve kültürel faaliyetlere daha katılımının sağlanmasıdır.

KYK Ogrenim Kredisi Hakkinda Bilinmesi Gerekenler
KYK Öğrenim Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öğrenim kredisinin her yıl belirlenen oranda ilave edilerek yeniden hesaplanır. İlave edilecek oran Tuik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışa nazaran belirlenmektedir. Yani her yıl alım gücü dengelenmekte hatta zaman zaman iyileştirme yapılmaktadır.

Öğrenim kredisi almanın belirli şartları vardır. Başvurunun gerçekleştirilmesinin ardından şartları taşıyan herkes burs veya kredi almaktadır. Kredinin esasen en önemli katkısı ödeme kolaylığı sağlaması ve düşük faiz uygulamasıdır.

Kimler Öğrenim Kredisi Alabilir?

Öğrenim kredisine başvurabilmek için T.C. vatandaşı olmak birinci şart olarak karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra ön lisans ve lisans öğrencileri de öğrenim kredisi alabilmektedir. Ayrıca dikey geçiş sınavı ile ön lisanstan lisansa geçiş yapan öğrenciler de intibak süresi hariç tutulmak şartıyla öğrenim kredisi alabilmektedir. Yüksek lisans, master – doktora öğrencileri ise miktarı daha yüksek tutulmak üzere öğrenim kredisinden faydalanabilmektedir. Sıkça sorulan sorulardan biri ise hem burs hem öğrenim kredisi alınıp alınamayacağıdır. Bir öğrenci hem burs hem kredi alamaz.

Öğrenim Kredisi Ne Zaman Kesilir?

Mezun olan öğrencinin öğrenim kredisi mezun olduğu ay itibariyle kesilir ve bir sonraki aya kredi ödemesi alamaz. Diğer taraftan ek süre ile öğrenimi devam eden yani okulu uzatan öğrencilerin kredi ödemesi biter. Aynı zamanda bir yıldan fazla başarısızlık göstere veya bir yıldan fazla okula ara veren öğrenci krediden faydalanmaya devam edemez. Öte yandan gerçeğe aykırı beyanda bulunmak suç teşkil eder ve bunun tespit edilmesi öğrenim kredisinden faydalanamamaya neden olur.

Açık öğretim lisans veya ön lisans öğrencisi öğrenim kredisinden faydalanamaz. Ayrıca okuldan süresiz uzaklaştırma cezası alan veya kesin hüküm giyen öğrencilerin kredisi iptal edilir. Ancak hükümlü olan öğrenciler için bu durum geçerli değildir.

Öğrenim kredisi alabilmek için belli diğer şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar öğrencinin maddi durumuna göre şekillenir. Başvurudan sonra bu şartları taşımadığı belirlenen öğrenciler için kredi ödemesi yapılmaz.

Öğrenim Kredisi Bursa Çevrilir mi?

Normal şartlarda bir öğrenci öğrenim kredisi almadan bir sonraki yıl burs için tekrar başvuru yapabilmektedir. Öğrenci o yıl öğrenim kredisi almışsa sistem o öğrencinin yeniden başvuru yapmasına izin verir fakat başvurusu reddedilir. Diğer yandan öğrencinin durumunda değişiklik olup burs alabilecek durumu hasıl olmuşsa Ankara-Söğütözü’nde bulunan KYK merkez adresine bir dilekçe ve durumunu ispat edecek belge ile yollaması gerekir.

Kredi Alma Süresi Ertelenir mi?

Öğrenci ilk etapta öğrenim kredisi almaya ihtiyaç duymayabilir. Ancak yıl içinde yeni başvurular açıklanmadan öğrenim kredisini almaya karar verebilir. Bu durumda öne Ankara’ya bir öğrenci belgesi ile birlikte durumunu izah eden bir dilekçe göndermeli ve gelecek cevabın ardından Ziraat Bankasına giderek durumu izah etmelidir. Gereken işlemler yapıldıktan sonra gelecek hesap kartına daha önceki

aylarda yatmamış olan miktarla birlikte tüm tutar ödenir. Bu süreçte her ay öğrenim kredisi yatmaya devam edecektir. Ancak öğrenci dilerse Ankara’daki KYK merkezine bir dilekçe ile bildirerek öğrenim kredisinin tekrar kesilmesini hatta sonrasından yeniden ödenmesini isteyebilir. Bu durumda eski hesap kartı kullanılmaya devam edecektir. Ayrıca borç hesaplaması da alınan miktara göre olacaktır.

Ödemeler Ne Zaman Başlar

İlk etapta öğrencilik hayatının bitmesinin üzerinden iki yıl geçmedikçe borcun talep edilmesi söz konusu değildir. İki yıllık süre boyunca evinize herhangi bir tebligat gelmez. 2 yılın ardından eğer bir sigortalı işe aşlamışsanız geri ödemeniz başlayacaktır. Bu durumda banka ile görüşerek taksit seçeneklerini belirleyebilirsiniz. Ancak herhangi bir işe başlamış değilseniz süreci bir yıl erteleyebilirsiniz. Ayrıca bu süreyi sigortalı bir işe girene kadar 10 yıl ertelemek mümkündür. Bunun yanı sıra askerlik için bir yıl erteleme talep edilebilir. Erteleme işlemini e devlet üzerinden rahatlıkla yapabilirsiniz. Askerlik süreci ödeme dönemine denk gelse de yine de erteleme yapmak mümkündür.

Başvuru Nasıl Yapılır

Burs veya kredi başvuruları önceden kamuoyuna duyurulan tarihlerde her yıl bir defa olmak üzere yapılabilir. E devlet üzerinden yapılacak olan başvurular tamamlandıktan sonra ilerleyen süreçte öğrenim kredisi alıp alamayacağınız ilan edilecektir. E devlet şifresi olmayanlar PTT şubelerine giderek belli bir ücret ödemeleri karşılığında şifre edinebilirler.

4 thoughts on “KYK Öğrenim Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler”

  1. Bende bu burslar ile ilgili kafamda merak ettiğim çok konu vardı. Bu yazı sayesinde tüm sorularıma açıklık getirdim. Çok faydalı olmuş çok teşekkür ediyorum

    Reply
  2. Bende bu burslar ile ilgili kafamda merak ettiğim çok konu vardı. Bu yazı sayesinde tüm sorularıma açıklık getirdim. Çok faydalı olmuş çok teşekkür ediyorum

    Reply
  3. Üniversite öğrencileri için derli toplu özet niteliğinden bir yazı olmuş. Bence üniversite gençlerinin KYK bursu evvelinde okuması gereken bir yazı.

    Reply

Leave a Comment