Fotoğraf Satarak Nasıl Para Kazanılır?

Fotoğraf Satarak Nasıl Para Kazanılır?

Fotoğraf çekmeyi ve bu görselleri bilgisayarda çeşitli uygulamalar aracılığıyla üzerinde oynamalar yapmayı seviyorsanız, bu fotoğraflarınızı online olarak satmanız mümkün.

Fotoğraf satarak nasıl para kazanacağınızın detayına değinmeden önce, bunun sadece profesyoneller için değil herkes için mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak belirli bir kaliteye ulaşabilmeniz halinde bazı platformlarda yer alabiliyorsunuz.

Stok Fotoğrafçılığı Nedir?

Fotoğraf çekmekle ilgileniyor musunuz? Bunu paraya çevirmek için yol mu arıyorsunuz? Cevabınız evetse sizi stok fotoğrafçılık ile fotoğraf satarak para kazanmak ile tanıştıralım.

Stok fotoğrafçılığı, fotoğrafçı üzerinden belirli telif haklarını alıp depolayan fotoğraf görselleri arayışı içinde olan kişilere sunup bunları satmaya çalışan modele denir. Bu şekilde de fotoğrafçı sistem üzerine yüklediği fotoğraflar ile para kazanmış olur.

Stok fotoğrafçılığı ile ilgili detaylı bilgilere ve bunları nerelerde satabileceğinize geçelim.

 

Stok Fotoğrafçılıkta Nasıl Başarılı Olunur?

Fotoğraf çekmeyi seven biri olarak bir çok konuda kafanızı karıştıran sorular olabilir. Bunların en başında, çektiğim fotoğraflarla başarılı olabilir miyim, sorusudur.

Fotoğrafçılıkta sağlam ve güvenilir müşteriye sahip olmadan önce çok da kolay olmayan eziyetli bir çıraklık dönemi geçirmek durumunda kalırsınız. Bu şekilde geçen yıllarla edindiğiniz tecrübeyle pişer ve etkili bir portföy sahibi olursunuz.

Ancak, durum stok fotoğrafçılık için pek de bu şekilde işlemez. Herkesin koşulları eşittir. Yani eşit mücadele imkanı verir. Profesyonel fotoğrafçılığa meydan okuyabilirsiniz. Yani işin en başından para kazanma imkanına sahip olabilirsiniz.

Bu yüzden, bu sektörde başarılı olmanın temel koşulu, fotoğrafçılığı geliştirmek ve sizin için en avantajlı yönlerine odaklanmanız gerekir.

 

Fotoğraf Satış Yeri Nasıl Bulunur?

Fotoğraflarınızı çektiniz ve bunları en doğru şekilde düzenlediniz. Şimdi sıra bunların satışında. Fotoğraflarınız için stok fotoğraflar sitelerine başvurmadan önce bunların bazı temel özelliklerini kontrol etmeli ve bu şekilde başvurmalısınız.

Stok fotoğraf sitelerinin komisyon oranı, erişim rahatlığı, görüntü arama ve satın alma tecrübesi, yükleme işlem rahatlığı, hedef kitle gibi özelliklerine bakıp bunlar üzerinde değerlendirme yapmalısınız.

Stok fotoğrafçılığı için komisyon oranları da çok önemlidir. Çoğu stok fotoğraf siteleri %30’luk bir komisyon oranı sunmakta, ancak bunların çoğu uzun vadede çok düşük geleceği için tercih edilip edilmemesi sizin inisiyatifinize kalmaktadır.

 

En Popüler Stok Fotoğraf Siteleri Nelerdir?

Stok fotoğraf sitelerinin başında hemen hemen herkesin bildiği shutterstock sitesi yer almakta.

Shutterstock ile fotoğraflarınızı satabilmek için öncelikli olarak siteye kaydolmalı ve en iyi 10 fotoğrafınızı siteye yüklemelisiniz. Siteye yüklediğiniz bu fotoğrafların incelenme süreci yaklaşık olarak 10 gündür. Bu sürenin sonunda fotoğraflarınızdan sadece biri dahi kabul görmesi halinde site ile satış yapmaya başlayabileceğiniz anlamına gelir.

Yüklediğiniz büyün fotoğraflarınızın reddedilmesi halinde de sakın pes etmeyin. Sadece aşırı ve yeterli olarak pozlamanın yapılmaması ve keskinlik oranlarının uygun olmaması sonucunda bu olmuş olabilir. Bir sonraki denemenizde bunlara dikkat ederek yeniden on tane daha fotoğraf yükleyebilirsiniz.

Stok fotoğrafçılığı konusunda fotoğraflarınızı yükleyebileceğiniz diğer siteler de şu şekildedir.

l Fotolia

l iStockphoto

l Pond5

l Adobe Stock

8 thoughts on “Fotoğraf Satarak Nasıl Para Kazanılır?”

  1. Fotoğraf satarak para kazanma fikri çok sıcak geldi yazıda çok iyi bu arada bilgilendirici olmuş teşekkür ederiz.

    Reply
  2. Fotoğraf çekip para kazanmak isteyenler için güzel bi makale herkese okumasını tavsiye ediyorum.

    Reply
  3. İnternet üzerinden sadece video reklamlar ve çeşitli marka içerikleri izleyerek para kazanmak mümkün. Bu şekilde para kazanarak gelirinizi
    Saglayabilirsiniz net

    Reply

Leave a Comment