Nasıl Para Biriktirilir? Birikim Nasıl Yapılır?

Nasıl Para Biriktirilir? Birikim Nasıl Yapılır?

Nasıl para biriktirilir konusu insanlar arasında çok önemli bir husus olmaya başladı. Herkesin bir bütçe oluşturması gerekiyor. Amacımız gereksiz aylık ve günlük harcamaları minimuma indirerek kazandığımız parayı akıllıca harcamaktır. Uzun vadeli hedeflerimizi desteklemek için bu bütçeleri büyük bir özenle hazırlıyoruz. Aylık bütçe planlarımız ay sonundaki gerçek mali durumumuzla örtüşmüyor ve bu da tasarruf etmemizi zorlaştırıyor. Ancak, tasarruf etmenin basit yolları vardır. Nerede tasarruf edebileceğimizi değerlendirelim.

Birikimlerinizi Planlayın

Nasıl para biriktirilir konusuna önce neden tasarruf etmeye çalıştığınızı belirlemelisiniz. Paranızı nereye yatıracağınıza karar verdikten sonra, tam olarak ne kadar tasarruf etmeniz gerektiğini ve bunu yapmak için nasıl motive kalacağınızı bileceksiniz. Bir araç satın almayı veya birikimlerinizle eğitiminize yatırım yapmayı mı düşünüyorsunuz? Paranızı nereye harcayacağınıza karar verdiğinize göre artık ödülleri düşünmelisiniz. Örneğin, bir araba aldığınızda artık toplu taşımaya veya yürüyüşe güvenmeniz gerekmeyecek. Bu canlandırıcı fikirler üzerinde oyalanırsanız daha enerjik hissedeceksiniz.

Bir araç, ev veya bir çocuğun okulu için biriktirmeniz gereken para miktarı çok büyükse ve motivasyonunuzu etkiliyorsa, daha küçük, daha ulaşılabilir hedeflerle başlayabilirsiniz. Örneğin eviniz için pişirme ekipmanı alırken tutumlu olmaya çalışın. Tasarruf hedefinize ulaştığınızda ve mutfak eşyasını satın aldığınızda, daha fazla tasarruf etmek isteyeceksiniz.

 

Kumbara Edinin

Diğer nasıl para biriktirilir konularını tartışmadan önce, küçük ama motive edici bir tavsiye vermeliyiz. Paranızla ne yapacağınıza karar verdikten sonra bir kumbara satın alın. Boş bir kabın kapağına bir delik açın ve kumbaranızı oluşturmak için madeni paralarla doldurun. Bir kumbara satın almayarak paradan tasarruf edersiniz.

Hatırlatıcı olarak kumbaranızda ne için biriktirdiğinizi yazmayı unutmayın. Neden tasarruf ettiğinizi hatırlatmak için, yerel bir dönüm noktasının veya bir tatil için para biriktiriyorsanız satın almak istediğiniz arabanın resmini koyabilirsiniz. Bu nedenle kot pantolon ve montlarımızın ceplerinde sık sık bozuk para bırakırız. Günün sonunda eve geldiğinizde bu kumbaraya yedek bozuk paranızı koyarak kendinizi motive edebilirsiniz.

 

 Aylık Birikim Tutarınızı Belirleyin

Her ayın başında aylık bir harcama planı oluşturursunuz. Aylık ödemelerinizi ve bütçenizi, ortaya çıkabilecek öngörülemeyen giderler için düzenlersiniz. Tüm bu planlamalardan sonra kalan parayı da ay sonunda birikime aktarmayı öngörüyorsunuz. Aylık harcamalarınızdan arta kalan fonlar, ay boyunca çeşitli istek ve ihtiyaçlar için kullanılabilir.

Ay sona erdiğinde ve para biriktirdiğinizde, artık mevcut değildir. Bütçenizi ters sırada düzenleyerek bundan kaçınabilirsiniz. İlk olarak, tasarruf için ne kadar ayıracağınızı ve yükümlülükler ve giderler için ne kadar harcayacağınızı seçerseniz daha fazla para biriktirebileceksiniz. Birikimlerinizi ayrı hesaplara ayırarak mali durumunuzu kolaylaştırın. Nasıl para biriktirilir sorununu böylece halletmiş olacaksınız.

Yatırım Hesabı Açın

Biriktirdiğiniz paranızı, harcadığınız paradan farklı bir hesapta tutarsanız, aylık harcama planınıza uymak daha kolaydır. Ayrı bir raporda tutulursa parayı unutmak daha kolay olacaktır. Uzun süre hesap açarsanız, vade bitimine kadar paranız kullanılmayacaktır. Buna karşılık, vadeli mevduat ve mevduat hesapları daha fazla tasarruf etmenizi sağlar.

Önce vadesiz hesabınızın faiz ve mevduat oranlarını inceleyin, ancak kendinizi tek bir kurumla sınırlamayın. Diğer bankaların sunduğu oranları karşılaştırarak en yüksek tasarruf oranlarını sağlayan finans kuruluşunu seçin. Döviz veya altın hesabı, mevduat hesabına bir alternatiftir. Bir yatırım hesabı ve banka seçerken, optimal faiz oranını belirlerken uzun vadeli hedeflerinizi ve niyetlerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir.

 

Harcamalarınızı Kaydedin

Aylık yemek ve ulaşım harcamalarınızın farkında olmayabilirsiniz. Kira, elektrik, internet, doğal gaz ve diğer tekrarlayan aylık ücretler sizin için iyi biliniyor olabilir, ancak ay için ek cepten masraflarınızı hesapladınız mı? Ay sonunda paranız bittiğinde kendinize “Bu kadar parayı nereye harcadım?” diye sorabilirsiniz. O zaman harcamalarınızı kaydetme zamanı. Böyle para biriktirme alışkanlıklarını kolayca edinebileceksiniz.

Günlük harcamalarımızı mobil bankacılık uygulamalarımız üzerinden takip edebiliyor olsak da ayrı bir alanda not almak bütçeleme açısından avantajlı olabilir. Harcamalarınızı telefonun entegre günlüğüne kaydetme seçeneğine sahipsiniz. Ayrıca bazı uygulamalar tüm maliyetlerinizi aynı anda takip etmenize olanak tanır. Programları mobil cihazınıza indirmek, onları değerlendirmek için en iyi yöntemdir. Harcadığınız her doların kaydını tutarsanız, bütçenizi nerelerde aştığınızı ve nerelerde kesinti yapabileceğinizi görebileceksiniz.

Leave a Comment