SADECE DÖRT AY ÇALIŞARAK 100-120 BİN TL KAZANIN – ÇAY TARIMI VE TÜM DETAYLAR

SADECE DÖRT AY ÇALIŞARAK 100-120 BİN TL KAZANIN – ÇAY TARIMI VE TÜM DETAYLAR

Size biraz sonra anlatacaklarımı gerçekleştirmek için herhangi bir sermayeye ihtiyacınız yoktur. Her şeyi sıfırdan yapabilirsiniz.

SADECE DORT AY CALISARAK 100 120 BIN TL KAZANIN CAY TARIMI VE TUM DETAYLAR
SADECE DORT AY CALISARAK 100 120 BIN TL KAZANIN CAY TARIMI VE TUM DETAYLAR

Çay Türkiye’ye 1940’lı yıllarda gelmişti. Dünyada bilinen bir tarım olmasına rağmen Türkiye’de bunun için endişeler vardı. Çay için en uygun hava şartlarının en iyi olduğu bölgenin Rize ve çevresi olduğuna karar verildi. 1947 yılında ilk çay fabrikası açıldı. Çayın üretime başlama serüveni en basit şekliyle bu tabi. Ama ben size çayın nasıl toplandığını nasıl üzerinden para kazanıldığını ve ne kadar kazanç olduğundan bahsedeceğim. Türkiye şartlarında çok iyi gelir kapısı olan bu çay tarımı konusuna hoş geldiniz.

Çay bir odunsu bitkidir. İnsan boyunu geçmeyen bir ağaç olarak da düşünebilirsiniz. Kış aylarında bile asla yaprak dökmeyen bir ağaç. Çiçek açar fakat meyve vermez. Üreticiler yapraklarından faydalanırlar. Nisan aylarında gübreleme işlemi yapılır. Mayıs ayında 1.surgün temmuz ayında 2.sürgün eylül ayında da 3.surgün olarak yılda üç kez verim alınır. Sahile yakın yerlerde bazen 4.surgün verimi de alınabiliyor. Size örnek olsun amacı ile 10 dönümlük bir çay tarlasından ne kadar kazanç elde edebileceğinizi anlatacağım. Bu kazancı elde etmenin iki yolu vardır. Ya bu tarla size aittir ve siz işletirsiniz ya da size ait değildir ve başkasınınkini işletir ve kazancı bölüşürsünüz.

Yılı her nisan ayında gübreleme yapılır. 10 dönümlük bir tarlaya ortalama 3.000 TL gübre harcamanız olacaktır. 10 dönümlük bir tarlanın bakımına, bulunduğu yere göre değişen verimliliği vardır. Ama ortalama bir verim olarak sene de en az 20 ton yaş çay üretimi sağlarsınız. Buda sürgün başına 7 ton yapar. Bir ton yaş çay ücreti yaklaşık 3.200 TL’dir. Gübre masraflarını ve yol giderlerini de çıkarsak ortalama size yılda 60.000 TL gibi bir kazanç bırakır. Tabi en az bu rakamlar. Çoğu yerde sürgün başına 10 dönümde 10 ton verim alır. Peki, bir sürgünde 7 ton çay toplamak zor mudur? Kesinlikle hayır. Çay toplama işlemi ailecek yapılan bir işlemdir. Eli ayağı tutan her birey bu işin altından kalkabilir. Bir ailede ortalama güçte olan üç kişi bir günde 1 ton çay topluyor. Yani bu aile bu 7 ton çayı toplaması 1 haftasını alır. Hadi diyelim 10 gün olsun. Çok az bir sürede büyük kazançlar bunlar. Mayıs, temmuz ve eylül aylarında 10’nar gün çalışarak yılda 60 bin TL kazanç elde ediyorsunuz. Eğer 30 dönüm tarlanız varsa bu hesaplamanın 3 katını düşünün. Yılda toplamda 3 ay çalışarak 180 bin TL kazanıyorsunuz. Size sorum, Türkiye’de hangi tarım bu kadar kazandırıyor.

Peki, ya kendinize ait bir çay tarlanız yoksa ne yaparsınız. Çok basit. Rize’de çay tarlası olup da kendisi bu işi yapamayacak kadar yaşlı olan çok fazla aile vardır. Onlarla görüşüp anlaşıp onun çayını siz toplayabilirsiniz. Kazançları da bölüşebilirsiniz. Örneğin; biriyle 10 dönüm yer için, biriyle 5 dönüm, biriyle de 15 dönüm için anlaşabilir ve bu 30 dönümlük yeri kullanabilirsiniz. Bu da size yılda 90 bin TL net kar bırakır tabi bu da en azı. Çay işiniz bittiğinde de her ara boşlukta 10’nar gün yevmiyeye gidebilirsiniz. Buda günlük 300 TL’dir Rize’de. Her sürgün yaparsanız 10 bin TL de buradan kazanırsınız.

Kısacası toplamda dört ay çalışarak 120 bin TL kazanma şansınız vardır. Rize’de bunu yapan çok Rize’li olmayan insanlar var. Bunu size bir Rize’de yaşayan biri olarak söylüyorum. Üstelik çayını topladığınız mal sahibi size kalacağınız yeri bile vermektedir. Tek yapmanız gereken size vereceği evde oturup çay toplayım sonrada parayı bölüşmek bu kadar.

7 thoughts on “SADECE DÖRT AY ÇALIŞARAK 100-120 BİN TL KAZANIN – ÇAY TARIMI VE TÜM DETAYLAR”

  1. 10 dönüm yok ama dörtbuçuk dönüm tarlaya ekmeyi düşünüyorum. Tarla sahibiyle ortak yapacağım. Sizin yazınız bana ilham verdi önümü açtı. Bu yıl deneme olur seneye daha fazla ekeriz.

    Reply
  2. Şimdi her şey kafama yattı da o çayı ürettik diyelim. O mahsülü nasıl toplayacağız, kaç kişiye ihtiyaç var, onların yevmiye barınma yeme içme işlerini düşününce bunların altından kalkabilir miyim onu bilmiyorum

    Reply
  3. Para kazanmak isteyen icin burada da dddiginiz gibi is var illaki yeterki istekli olmak bu verdiginiz ornek bir cok kisiyenornek olur umarim

    Reply
  4. Gerçekten çok güzel 4 ay çalış bu kadar guzel para kazan aslında boş çalışmayan insanlar için harika bir fırsat kaçırmamak lazim

    Reply

Leave a Comment