Temel Yatırım Stratejileri

Temel Yatırım Stratejileri

Yatırımın kelime anlamı, belirli bir değer veya kaynağın, gelir oluşturmak veya avantaj sağlamak amacı ile kullanılmasıdır. Yatırım deyince akla ilk gelen finansal yatırım türüdür ancak bilgi, beceri ve yetenek yatırımı gibi birçok yatırım türünden bahsedebiliriz.

Bu makalede yatırımı finansal anlamda kullanacağız. Yatırım stratejilerini içeriklerine uygun şekilde başlıklarda ayırdım. Uygun zamanda uzun vadeli yatırım, fiyat değer yatırımı, temettü yatırımı başlıkları ile üç adet yatırım tarzını sizler ile paylaştım. Çok daha fazla yatırım stratejisi var ancak en verimli olduğunu düşündüğüm ve kendi yatırım planlamamda kullandığım stratejileri sizinle paylaştım.

Temel Yatirim Stratejileri
Temel Yatırım Stratejileri

Uygun Zamanda Uzun Vadeli Yatırım Stratejisi

Başlıktan da anlaşılacağı üzere uzun vadeli yatırım stratejisidir. Temel mantık proje veya hisse senedini uygun fiyat olduğunu düşündüğünde al ve uzun süre portföyün de tut. En basit ve uzun vadeli yatırım stratejisi, satın al ve beklet türünde yaptığımız yatırımlardır. Hisse senetleri, kripto paralar vb. yatırım araçları satın alınır ve hedeflenen kazanç oranına ulaşana kadar portföyde tutulur. Tabi aynı şekilde zarar durumunda en fazla ne kadar zarar edeceğinizi, yatırım için stop noktanızı belirlediğinizden de emin olun. Yapılan yatırımın uzun vadeli olması her zaman kazanç olacağı anlamını taşımaz.

Bu yatırım portföyünün ne kadar iyi performans göstereceği, elde tutulan yatırım türüne bağlı olacaktır. Bu tarz yatırımlar, yatırım stratejilerinin en basiti olsa da, beklenilenden veya sanıldığından daha verimli sonuçlar doğurabilir. Çünkü yatırımcılar ilk sağladıkları kazançta, kazançlarını alıp gemiyi terk etmezler bu sayede birden fazla yükseliş dalgası görme ihtimalleri artar.

Yatırımcılar genellikle kendilerinin en kötü düşmanlarıdır ve yatırımlarını sıklıkla yanlış zamanda satarlar. Bu stratejiyi uygulamak bu sorunu ortadan kaldırabilir. Tabi ki yine de bu stratejide de sonuçlar çoğu zaman yatırımcının davranışlarına bağlıdır. 10 kat değerlenecek bir şirketi daha 2 kat yapmışken satmak veya tam tersi kötü seçimler yapmak olağan durumlardır.

 

Al ve tut portföyü için başarı olasılığını büyük ölçüde artırmanın iki yolu vardır. İlk olarak, uzun süre piyasada olacağını düşündüğünüz ve etkisinin artacağını düşündüğünüz hisse senedi veya projeleri seçin. Güçlü bir markaya sahip hisse senetleri iyi bir seçenektir ancak bu tür şirketlerin dezavantajı yavaş hareket ederler ve fiyatlarında çok fazla oynama yapmazlar. İkincisi, pozisyonlarınızı küçük tutun. Bu şekilde yanlış yaptığınız seçimler portföyünüze çok fazla zarar vermez. Ve çok iyi giden hisse senetleri portföyünüzde önemli pozisyonlara dönüşür. Tabi ki çoğu seçimin olduğu gibi bu seçiminde bir dezavantajı var. Portföyünüzü böldüğünüz için yükselmelerde tam verimle çalışan bir portföyünüz olmaz. Bunun yerine daha dengeli hareket eden bir portföye sahip olursunuz.

 

Fiyat Değer Yatırımı

Fiyat değer yatırımı, gerçek ve gerçeğe uygun değerinden veya değerinin altında işlem gören projeleri veya hisse senetlerini satın alma ile gerçekleştirilir. Bu, beklenmedik bir durumdur her zaman gerçekleşmez ve gerçekleştiğini fark etmeniz için piyasayı düzenli olarak takip etmeniz gerekir. Her zaman gerçekleşmese de gerçekleştiğinde yatırımınıza sağlam bir güvence payı sağlar. Bir hisse senedi satın alındığında, gerçek değerinden ne kadar düşük olursa, şirketin gelecekte iyi bir getiri sağlaması için karlı pozisyonunu koruması veya daha karlı bir pozisyona geçmesi gerekir. Bu durumda tek risk şirketin negatif bir yönde yol alıyor olmasıdır. Şişmiş fiyatlar ve spekülasyonları yatırımlarımızdan elemek kazanma şansımızı artıracaktır.

 

Fiyat değer yatırımcıları, bir şirketin gerçek değerini belirlemek için en azından temel anlamda değerleme yapmayı bilmelidir. Birkaç kitap, biraz araştırma ve zor durumda kalındığında soru sorabilecek bir akıl hocası işlerinizi çok kolaylaştıracaktır. Çoğu ucuz hisse senedi veya proje bir sebepten dolayı ucuzdur. Bu ucuzluğun sebebini bilmek çok önemlidir. Geçici ve çözümü olan sorunlardan dolayı gerçekleşen düşüşlerin telafisi daha kolay olacaktır.

Değer yatırımcısının işi, yüksek kalitede ve sağlam projeleri, piyasa fiyatları ucuzken belirlemektir. Şişmiş fiyatların farkında olmak önemli bir özelliktir.

 

Küçük Sermaye Yatırımı

Başlıktan da anlaşılacağı üzere bu stratejide hedef yatırım türü yeni başlamış, potansiyeli olan küçük proje ve hisse senetleridir. Küçük şirketlere odaklanmanın iki avantajı vardır. İlk olarak, küçük bir şirketin karını büyütmesi daha kolaydır ve büyük şirketlere kıyasla çok daha kolay fiyatlanırlar. Şirket büyüdükçe, diğer yatırımcılar bunu fark eder ve projeye olan talep artabilir. Bu durumda seçilen hisse senedi veya projenin erken zamanda farkına varmış olan bir yatırımcıysanız, kazancınız çok büyük miktarlara çıkmış olacaktır.

 

Büyük kar sağlamak gibi güzel bir avantajı barındıran bu stratejinin dezavantajı ise daha riskli olmasıdır. Kazancınız çok büyük miktarlarda olacağı gibi kaybınızda aniden ve büyük olabilir. Bunun sebebi ise hızlı kazandırması ile aynı nedenden dolayı. Küçük veya yeni başlamış şirketler hızla büyüyeceği gibi hızla iflas da edebilir.

Küçük sermayeli şirketler hakkında bilgi bulmak daha zordur ve araştırmaya daha fazla zaman ayırmanız gerekecektir. Eğer riski dikkatli şekilde yönetebilirim, kriz anlarında sakin kalabilirim diyorsanız bu yatırım stratejisi sizin için biçilmiş kaftan olabilir.

Temettü Yatırımı

Pasif gelir yöntemi olarak da kullanılan bu strateji yatırım profilinize göre sizin için gerçekten iyi sonuçlar getirebilir. Bu stratejide temel fikir, şirket hissedarlarına düzenli aralıklarla kar payı ödeyen şirketlere yatırım yapmaktır. Temettü yatırımının amacı, düzenli bir gelir akışı yaratmaktır. Yüksek temettü getirisi olan hisse senetleri genellikle çok karlıdır ancak nispeten düşük büyüme oranlarına sahiptir. Bu demek oluyor ki aynı zamanda hem temettü almak hem aldığınız hissenin artması çok zor. Tabi ki imkansız değil. Bir temettü yatırımcısının öncelikli işi, temettü ödemeye düzenli olarak devam edebilecek ve temettü yüzdesi yüksek olan şirketler bulmaktır. Şirket temettü verimini her sene düzenli şekilde artırabiliyorsa, bu çok daha da iyidir.

 

Temettü yatırımı stratejisi sadece gelir elde etmekle ilgili değildir. Alınan temettüler, temettü veren hisseye geri yatırılırsa, temettü portföyü de uzun vade de önemli bir sermaye büyümesi yaşayabilir. Temettü ödeyen şirketler tipik olarak oldukça kârlıdır ve bu nedenle durgunluk sırasında da savunmacı bir yol izlerler.

 

Bu yatırım stratejilerinden birini seçip uygulayabileceğiniz gibi portföyünüzü bölerek aynı anda birkaç seçimde yapabilirsiniz. Bunu yaparken portföyünüzü çok fazla bölmemeye dikkat edin çünkü kazanç sağladığınızda kazanç miktarı sizi tatmin etmeyecek düzeylerde kalabilir.

Leave a Comment