DEFİ SEKTÖRÜNDE YİELD FARMİNG NEDİR?

DEFİ SEKTÖRÜNDE YİELD FARMİNG NEDİR?

Defi sektöründe 2020 yılında yield farming çok konuşulan konulardan biri oldu. Para havuzunda yani likidite de kilitli toplam varlığı 2022 yılında yeni zirveler yapacak olan defi sektöründe yield farming nedir?

DEFI SEKTORUNDE YIELD FARMING NEDIR
DEFİ SEKTÖRÜNDE YİELD FARMİNG NEDİR?

Yiyeld Farming Nedir?

Kripto para sistemi içerisinde yüksek getiri veya ödüller elde etmek için kripto parayı cüzdanlarda tutma veya ödünç olarak verme işlemine yield farming adı verilmiştir. Merkezi olmayan finans yani DeFi bu alanda yenilikçi, fakat riski olan fiyatların oynaklığını içeren bir alan olmaktadır. Likidite madenciliği gibi yaptığı yenilikler ile son günlerde popüler olmaya başladı. Yield Farming, DeFi sektörü içerisinde gelişme gösteren ve çok yüksek büyüme ile 2020 yılında 500 milyon dolardan 10 milyar dolar olmasıyla kendini gösterdi.

Yani yield farming sözleşmeleri likidite sağlayıcılarının elinde bulundurdukları kripto paralarını, akıllı sözleşme tabanlı para havuzlarında bulundurmalarına ve kilitlemelerini teşvik etmektedir. Bu belirtilen teşvikler işlemlerden alınmış olan ve alınan yüzdeler ile kredi veren kişilerden gelen faizler ile yönetim tokeni olabilmektedir. Elde edilen bu getiriler yıllık yüzdelik olarak ifade edilir. Yani daha fazla yatırımcı belirli likidite havuzlarına fonlarını ilave ettikçe elde edilen gelir belirli bir oranda azalma gösterir.

İlk aşamada çoğu yield farming’e katılan yatırımcı, öne çıkmış olan stablecoin seçeneklerinden USDT, USDC ve DAİ ile stake etmeyi uygun gördü. Popüler olan DeFi sözleşmeleri Ethereum ağı ile çalışmakta ve likidite madenciliği olarak isimlendirilen bu token’ler merkezi olmayan borsalarda likidite sağlanması karşılığında verilmeye devam ediliyor. Likidite madenciliği denilince yiyeld farming’in katılımcılarına ek bir tazminat olarak token ödülü kazandırmak oluyor.

Yıllık Getiri Oranında Yiyeld Farming Ne Kadar Olmaktadır?

Yatırımcı kişiler yield farming yaptıklarında protokol ve platform tahmini getiri yıllık getiri oranı olan APY üzerinden hesaplaması yapılmaktadır. Yani APY belirli yatırım tutarı üzerinden yıl boyunca kazanmış olduğu getiriye göre yapılmaktadır.  Düzenli olarak hesaplamalar yapılmakta ve anaparaya uygulanmakta olan bileşik faiz APY oranı içerisinde yer alır.

Popüler Hale Gelen 5 Farming Protokolleri

Yiyeld farming’e yatırımda bulunan yatırımcı kişiler fonlarındaki elde edilen gelirleri belirli seviyede tutmak için farklı DeFi platformlarını kullanırlar. Bu platformların amacı likidite havuzlarından teşvik edilen kredi verme veya borçlanma seçeneklerini sunar.

Compound

Algoritmik olarak ayarlanmış bileşik faiz oranlarıyla diğer yandan yönetim tokeni olan COMP kazanmaları için kredi verme veya borç alma imkanı tanıyan para piyasasına denir. Çok güvebli olan güvenlik standartları ile protokol bağımsız kurumlar tarafından denetimi yapılmaktadır. 2021 yılı toplam arz miktarı 16 milyar doların üzerinde APY oranı da % 0,20 veya % 3 arasında değişim olmaktadır.

Curve Finance

Merkezi olmayan protokollerin ile kullanıcıların piyasa yapıcı algoritmayı kullanmasıyla düşük ücret veya çok az fiyatların kayma yapmasıyla stablecoin alımı ve satımı yapmasına imkan veren DEX platformudur. TVL yönünden en büyük DEX konumunda 9.8 milyar dolar ile kilitli varlık bulunur. Bazı APY oranları % 10 olmakta ödül APY oranı da % 40 üzerinde olabilmektedir.

Uniswap

Bütün kullanıcıların her ERC 20 standardı token çiftlerini aracı kurum veya kişiler olmadan takas etmeleri imkanını veren popüler DEX ve AMM’dir. Likidite sağlayan yatırımcılar likidite havuzunun iti tarafında yer alan varlıkları eşit değerde olacak şekilde yatırır ve karşılık olarak işlem ücretleriyle UNI yönetim token’ini kazanmış oluyor.

Instadapp

DeFi potansiyelinden yararlanmak açısından çok gelişmiş platform olarak bilinir. Kullanıcı kişiler kendi DeFi portföylerini oluşturarak yönetir.

“DEFİ SEKTÖRÜNDE YİELD FARMİNG NEDİR?” üzerine bir yorum

Yorum yapın