DEVALÜASYON NEDİR?

DEVALÜASYON NEDİR?

İktiasat biliminde devalüasyon, devletlerin kendilerine ait para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesine denilmekte. Serbest piyasalarda yaşanan kur dalgalamalarından farklı olarak, devalüasyon, düzenli olarak ve sert şekilde değer kayıplarının genel işleyişine verilen addır.

Devalüasyon, bazı zamanlarda ihracat artışlarına yön verebilmek için merkez bankaları tarafından kasıtlı da yapılabilmekte. Bir çok ülkelerde yaşanan Devalüasyonlar tamamen kontrol dışı olma nedeni ile kontrollü Devalüasyondan ayrılır.

DEVALUASYON NEDIR
DEVALÜASYON NEDİR?

Ülkelerin merkez bankaları yabancı para birimlerinin önünde ülke para birimlerinin değer kaybetmesini sağlanak için piyasaya para sürmek gibi adımlar atabilmekteler. Bunun temel amacı, yüksek olan para birimini düşürmek ve yabancı para birimleri ile işlem yapılabilmesini kolaylaştırmak.

Bu tür durumlarda devletler vatandaşlarına ekonomik destek sağlayarak devalüasyon işleminin yumuşak geçmesini sağlamak amaçlamaktalar. Türkiye’de yaşanan tipte devalüasyon krizlerinde ise, Devalüasyon öngörülmediği için devlet tarafından yurttaşlara destek çoğu zaman sağlananamakta.

Bu durumda, Devletin devalüasyon karşısında yurttaşlara destek verip vermeyeceği şu an bilinmiyor.

Dolardaki ani yükselişin ardından Türkiye ekonomisi bugün ciddi değer kaybı yaşadı. Dolar, Türk Lirası karşısında bir gün içerisinde 1,5 liraya yakın artış yakalayarak, sadece kur farkında değil aynı zamanda gün içinde değer artışında da bir tüm zamanların zirvesini gördü.

Bu artış ekonomi çevrelerinde “Devalüasyon” seslerinin yükselmesine sebep oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, geçen hafta perşembe günü aldığı faiz indiriminin ardından Türk Lirası yabancı para birimleri karşısında ciddi değer kaybına uğradı. Dolar piyasalarda 13.40 seviyesinden işlem görmeye başladı.

“DEVALÜASYON NEDİR?” üzerine 3 yorum

  1. Üniversitede Para diye bir dersimiz vardı.Ögrenciyken bile bu kadar net anlamamıştım kavramı.Cok açıklayıcı ve net bir tanım olmuş.Tesekkur ederim

    Yanıtla
  2. Şuan ülkemizde yaşanan durum maalesef inşallah bir an önce paramız değer kazanmaya başlar artık çünkü paramız değer kaybetikçe biz fakirleşiyoruz

    Yanıtla
  3. Merak ettiğim konulardan biriydi.Örneklendirmelerle güzel bir şekilde aklımdaki soruları giderdi.Gerçekten özenle anlatılmış bir konu.Tesekkur ediyorum.Çogu sitede yüzeyseldi bu konu.emeğjnize sağlık.👍

    Yanıtla

Yorum yapın