Sözlü mülakatta başarılı olmak için yapılacak şeyler

Sözlü mülakatta başarılı olmak için yapılacak şeyler

Giriş

KPSS ile atanmak için herhangi bir bölüm, askerlik, polislik, özel sektörde herhangi bir birimde çalışmak için sözlü mülakatlara gireriz. Bu mülakatlarda başarılı olmanın, 100 üzerinden 90 ve üstü alarak rakiplerinizi geride bırakmanın yolları nelerdir sizler için hazırladım.

Görünüşe dikkat edin

Bütün mülakatlarda dikkat etmeniz gereken bir şey vardır o da görünüşünüze dikkat ederek gelmeniz. Kişisel zevklerinizde yer alan küpe, kolye gibi aksesuarlarınıza bir günlüğüne ara verin. Takım elbise şart değil fakat kesinlikle klasik ve şık olmanız gerekiyor. Kumaş pantolon, çizgisiz yazısız gömlek, klasik ceket, üzerinize uygun bir klasik ayakkabı iş görür. Dövmeniz saklayacağınız bir alandaysa saklamanız daha makbuldür.

Sozlu mulakatta basarili olmak icin yapilacak seyler
Sözlü mülakatta başarılı olmak için yapılacak şeyler

Gergin olmayın

Kesinlikle gerilmeyin, mülakata girmeden önce çay, kahve içerek kendinizi rahatlatın. Unutmayın, karşınızdakiler de sizler gibi birer anne, baba, oğul aynı sizler gibi toplumda birer birey sadece sizlerden daha fazla kalifiye. Özellikle asker, polis mülakatlarında sizin zihinsel kuvvetinizi test etmek amacıyla ofansif davranabilir, üstünüze gelebilirler. Kesinlikle sakin olun, sorulara tane tane ve sakince cevaplar verin.

Yalan söylemeyin

Yalan söylerken insanlar ister istemez gerilir ve davranışlarında profesyonel insanların kolayca anlayabileceği durumlar ortaya çıkar. Zorunda kalmadıkça yalan söylemeyin.

Uykusuz kalmayın

Bir önceki gece normalde uyuduğunuz saatten bir saat önce yatağa geçerek uyumaya çalışın. Kesinlikle uykusuz kalmayın. Uykusuz bir şekilde mülakata girmek istemediğiniz şeyleri söylemenize, akılcı düşünememenize ve saçmalamanıza neden olabilir.

Çok fazla çalışmanıza gerek yok

Eğer mesela Türk Tarih Kurumu mülakatına girecekseniz tarihle ilgili bilmeniz gereken şeyleri bilin fakat mülakatta sorulacak soruları tahmin edebilme gibi bir şansınız yok, bu konuya çok çalışarak gerginliğinizi arttırmayın. Kendinizi nasıl tanıtacaksınız, kendinizle ilgili sorulan sorulara ne yanıtlar vereceksiniz bunların bilincinde olmanız yeterli. Elinize bir kağıt alarak mülakata girene kadar ezber yapmak veya günlerce mülakatta çıkabilecek sorulara çalışmak gerginliğinizi arttırır.

Üslubunuza dikkat edin

Üslubunuz saygılı ve vereceğiniz cevaplar net olmalı. Uzun açıklamalardan kaçının kısa ve öz olsun. Karşınızdaki kişinin asla sözünü kesmeyin, bir tek bu hamleniz bile mülakatınızın başarısız olmasına neden olabilir. Sorulan soruları dikkatlice dinleyerek tane tane cevaplayın. Vereceğiniz cevaplarda onları etkileyecek bir yönünüz var ise kısaca belirtin.

Mülakattan çıkanların ne dediğini umursamayın

Bazıları mülakattan çıkan insanları kenara çekiyor ve ne sorulduğunu, mülakat kurulunun nasıl insanlar olduğunu soruyor buna gerçekten gerek yok. Sorular insandan insana değişiklik gösterecek, kurul herkese farklı biçimde yaklaşabilecektir. Onun mülakatı kötü geçtiyse size vereceği olumsuz hava sizin mülakata girmeden önce karamsarlığa düşmenize neden olabilir.

Tecrübelerime dayanarak yılların birikimi ile hazırladım, bol şans

Dolar yükselirse ne olur ?

https://taskpara.com/blog/para-biriktirme-onerileri-2022/

31 thoughts on “Sözlü mülakatta başarılı olmak için yapılacak şeyler”

  1. artik günümüzde her meslek grubu için sözlü mülakat önem kazandı ayrıntılı ve faydalı bilgiler var gercekten cok beğendim

    Reply
    • Çok guzel bilgilendirme yazısı olmuş bir çok mülakata katıldım geri dönüş olmadı belki bu yüzdendir bundan sonraki mülakatlarda dikkat edecem teşekkürler yazı için

      Reply
  2. Konuşma diksiyonunun düzgün olması gerekiyor hiçbir şekilde kendini kasmadan konuşmak gerekiyor.

    Reply
  3. Kendinizi kasmamanız, sakin, dikkatli ve en önemlisi özgüvenli olmanız gerekiyor. Faydalı bir yazı. Teşekkürler.

    Reply
  4. Artik günümüzde her meslek grubu için sözlü mülakat önem kazandı ayrıntılı ve faydalı bilgiler var gercekten cok beğendim Teşekkürler.

    Reply
    • Farklı iş kollarında farklı teknikler benimsenmistir her branş için farklı şekilde düşünmek gerekirken ortak bazı belli başlı yargılar var yazıda bunlara güzel değinilmiş

      Reply
  5. Sözlü mülakat hayatımızın bir çok alanındaki iş görüşmelerinde önem kazanmış durumda bu konuyu ele aldığıniz için teşekkür ederim

    Reply
  6. Sözlü mulakatta en çok bizi heycanlandiran şey önceden girip yorum yapanları dinlemek bence yaziniz için teşekkürler

    Reply
    • Sözlü mulakatta bu en önemli şey akıl bilgi fikir sakinlik hakim olmak ve başarinın sırrı mülakata girince başlar bir çok mülakata girdim ve bu alanlarla çok karşilaştım aklımı bilgi vb şeyleri kullanarak başardım teşekkür EDERİM yazı için

      Reply
  7. Tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Ben de bir kere sözlü mülakata girdim yüksek lisans için ve çok heyecanlanmıştım ve aynı gün bir de uçak biletim vardı yetişmek için rica edip kendimi öne aldırmıştım. Mülakata girmeden önce hocalarıma danışıp neler sorabileceklerini sormuştum. Bana neden bu bölümde yüksek lisans yapmak istiyorsun seni neden alalım seni diğerlerinden ayıran özellik ne gibi bir soru sormuslardı yanlış hatırlamıyorsam çok uzun zaman geçti aradan tabi. Beni almadılar. Alırlar diye düşündüğüm kişiyi bile almadılar zaten. Benim yüksek lisans mülakatı var başvuru yaptın mı yapmadıysan yap diye hatırlattığım bir arkadaş vardı benim hatırlatmamla başvuru yapmıştı ve mülakatı geçti. Onun kafa dengi olan bir hoca vardı o aldı onu. Yüksek lisans yapmaya başladı ama bitirmedi tabi kpss ile atanıp gitti ve yüksek lisans yarıda kaldı onun da.

    Reply
    • Tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Ben de bir kere sözlü mülakata girdim yüksek lisans için ve çok heyecanlanmıştım ve aynı gün bir de uçak biletim vardı yetişmek için rica edip kendimi öne aldırmıştım. Mülakata girmeden önce hocalarıma danışıp neler sorabileceklerini sormuştum. Bana neden bu bölümde yüksek lisans yapmak istiyorsun seni neden alalım seni diğerlerinden ayıran özellik ne gibi bir soru sormuslardı yanlış hatırlamıyorsam çok uzun zaman geçti aradan tabi. Beni almadılar. Alırlar diye düşündüğüm kişiyi bile almadılar zaten. Benim yüksek lisans mülakatı var başvuru yaptın mı yapmadıysan yap diye hatırlattığım bir arkadaş vardı benim hatırlatmamla başvuru yapmıştı ve mülakatı geçti. Onun kafa dengi olan bir hoca vardı o aldı onu. Yüksek lisans yapmaya başladı ama bitirmedi tabi kpss ile atanıp gitti ve yüksek lisans yarıda kaldı onun da.

      Reply
  8. Sözlü mülakata giderken yapılması gerekenler bu makalede çok güzel anlatılmış. Bu makale mülakata hazırlanan tüm gençlerimize örnek olur.

    Reply
  9. Kesinlikle yazi com bilgilendirici ve yol gosterici oldu tesekkurler.kendiniz olun diksiupnunuz iyi olsun klas olun .

    Reply
  10. öncelikle giyin kuşam temiz ve düzenli olmalı rahat kendinden emin bir o kadarda saygılı olmak gerekli tabiki mülaakaatta

    Reply
  11. Sözlü mülakatta diksiyon çok önemli ve anlatım şekli açıklayıcı akıcı olmak zorunda bunun üzerine harika bir makale olmuş yani hepsini anlatıyor

    Reply
  12. Sözlü mülakatta başarılı olmak için yapılacak şeyler ile ilgili olarak son derece güzel bir araştırma yazısı olmuş diyebilirim. Çok teşekkür ederim.

    Reply
  13. Bir işe başvuru yaparken sözlü mülakat çok önemli bir detay bu yazıda da o detayları belirtilmiş bu maddeler benim çok işime yarayacak

    Reply
  14. Bir işe başvuru yaparken sözlü mülakat çok önemli bir detay bu yazıda da o detayları belirtilmiş bu maddeler benim çok işime yarayacak

    Reply
  15. Sözlü mülakat için beceri ve güzel bir şekilde akıl almamız gerekiyor bu nedenle ben kendim için çok faydasını gördüm ve bir çok sözlü mülakata girdim başarılı oldum

    Reply
  16. Abim ilk mülakata girdiğinde burada yazılanlara dikkat etmemisti ve mülakatta başarısız olmuştu ardından bu blogu önerdim burada yazılanlardan eksiklerini kapatıp başarılı oldu.

    Reply
  17. Çok doğru ve güzel bir makale. En önemliside kendine güven. Ve kendine güvendiğini karşındakine hissettir.

    Reply
  18. Sözlü mülakatta başarılı olmak için yapılacak şeyler ile ilgili gerçekten çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Elinize emeğinize sağlık.

    Reply
  19. Kendine güvenilmesi lazım konuşulmadan önce heycan yapmadan ne diyeceğini söylemeden düşünerek konuşmak gerekir.

    Reply
  20. Sözlü mülakatta başarılı olmak için yapılacak şeyler ile ilgili gerçekten çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Elinize emeğinize sağlık.

    Reply
  21. artik günümüzde her meslek mülakat önem kazandı ayrıntılı ve faydalı bilgiler var gerçekten çok beğendim

    Reply
  22. Sözlü mülakata başarılı olmak için gerçekten çok güzel ve faydalı bilgiler vermişsiniz elinize sağlık

    Reply
  23. Sözlü mülakata başarılı olmak için gerçekten çok güzel ve faydalı bilgiler vermişsiniz elinize sağlık

    Reply

Leave a Comment